U trendu

Netanjahu insistira na aneksiji doline Jordana, Palestinci ostaju u enklavama pod nadzorom Izraela

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Palestinci u dolini reke Jordan neće posle izraelske aneksije delova Zapadne obale postati gradjani Izraela.

Gradovi i sela u tom području sa 50-65.000 Palestinaca ostaće „palestinske enklave“, pod bezbednosnom kontrolom Izraela, rekao je Netanjahu za list „Izrael Hajom“ (Izrael danas).

Netanjahu je najavio da će dolinu reke Jordan i sva jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali Izrael anektirati u skladu s „Bliskoistočnim mirovnim planom“ predsednika SAD Donalda Trampa.

Taj proces bi mogao početi već 1. jula, rekao je on.

Aneksija tih područja će praktično onemogućiti stvaranje održive palestinske države uz Izrael, iako se to smatra jedinim načinom za rešenje višedecenijskog sukoba dva naroda.

Netanjahu je u intervjuu posebno pomenuo stanovnike Jerihona kojih ima oko 20.000, najavivši da neće biti anektiran, da se nad tim gradom neće uspostaviti izraelski suverenitet, ali će ipak Izrael imati bezbednosnu kontrolu.

Palestinci na Zapadnoj obali žive pod izraelskom vojnom upravom od rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio tu teritoriju zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze.

Oni planraju da na svim tim teritorijama osnuju svoju buduću državu.

Na osnovu Trampovog plana predvidjeno je da se Palestincima da „ograničena država“ na preostalom delu Zapadne obale, da ona bude okružena teritorijom Izraela, ali sve to pod uslovom da ispune niz uslova.

Izrael je Trampov plan oberučke prihvatio, a Palestinska uprava koja vlada delovima Zapadne obale gnevno ga je odbacila i prekinula veze sa SAD i Izraelom.

Netanjahu je rekao da će Palestinci, ako prihvate sve uslove plana, uključujući da Izrael zadrži sveopštu bezbednosnu kontrolu „imati svoj entitet koji predsednik Tramp definiše kao državu“, prenela je agencija Asošiejted pres.

Lideri jevrejskih naseljenika izrazili su zabrinutost što Trampov plan uopšte pominje državu Palestinu.

Na osnovu koalicionog sporazuma o formiranju aktuelne vlade Izraela, premijer Netanjahu može da plan aneksije predstavi svojoj vladi 1. jula.

Palestinska uprava je zbog toga saopštila da je više ne obavezuju sporazumi potpisani s Izraelom i SAD, najavišvi da će prekinuti bezbednosnu saradnju s njima.

Susedni Jordan, blizak saveznik Zapada i jedna od samo dve arapske zemlje koje su sklopile mirovni sporazum s Izraelom, upozorio je na opasnost od velikog sukoba ako jevrejska država ostvari plan o aneksiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.