U trendu

Netanjahu: Izrael će čvrsto stati protiv Irana, bolje pre nego kasnije

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da bi bilo bolje suprotstaviti se Iranu pre nego posle, dodavši da je Izrael ipak protiv takve konfrontacije.

„Iranska Revolucionarna garda u poslednjim mesecima snabdeva Siriju unapredjenim oružjem da nas napadne i na bojnom polju i iznutra, uključujući napadačke dronove, rakete zemlja-zemlja i iranske protivavionske rakete koje će pretiti avionima vazduhoplovnih snaga“, rekao je Netanjahu na početku redovne sednice Vlade Izraela, preneli su izraelski mediji.

„Mi smo odlučni da se otvoreno suprotstavimo iranskoj agresiji u ranim fazama, čak i ako to podrazumeva konflikt. Bolje je pre nego kasnije“, dodao je Netanjahu, upozorivši da će nacije koje nisu voljne da deluju na vreme protiv ubilačke agresije kasnije platiti mnogo veće cene.

Izraelski lider je rekao da njegova zemlja „ne želi eskalaciju ali je pripremljena za svaki scenario“.

On je takodje rekao da je sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, najavljen za sredu, „posebno važan u svetlu napora Irana da se učvrsti u Siriji“.

Navedeno je da će njih dvojica razgovarati o „situaciji u regionu“.

Netanjahu i Putin su o Siriji razgovarali u ponedeljak i dogovorili su se da se sretnu što je moguće pre.

Kasnije tog dana Netanjahu je na konferenciji za novinare prenošenoj preko televizije otkrio dokumente za koje je rekao da dokazuju da je Iran, strateški partner Rusije, lagao o svom nuklearnom programu pre nego što je potpisao sporazum s velikim silama 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.