U trendu

Netanjahu najavio borbu protiv stava Medjunarodnog krivičnog suda

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu gnevno je danas odbacio stav Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) koji potencijalno otvara put za istragu navodnih izraelskih ratnih zločina u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, označivši ga čistim „antisemitizmom“.

U petak je MKS saopštio da ima jurisdikciju nad stanjem na okupiranim palestinskim teritorijama, što omogućuje da tribunal započne istragu o ratnim zločinima. Palestina ima status zemlje članice suda od 2015. godine, a Izrael nije član.

„Kao premijer Izraela mogu da vas uverim u ovo: mi ćemo se boriti protiv te perverzije pravde svom svojom moći. To je čist antisemitizam“, rekao je Netanjahu.

On se protivi svakom pokušaju da MKS u Hagu istražuje, kako je naveo, „lažne zločine“.

„Sud, osnovan da spreči zločine poput nacističkog holokausta protiv jevrejskog naroda, sada cilja jednu državu jevrejskog naroda. Pre svega, nečuveno je da tvrdi da je zločin kada Jevreji žive u svojoj domovini. Drugo, tvrdi da kada demokratski Izrael brani sebe protiv terorista koji ubijaju našu decu i raketiraju naše gradove, mi činimo drugi ratni zločin“, dodao je izraelski lider.

Netanjahu smatra da bi MKS trebalo da istražuje „brutalne diktature poput Irana i Sirije koje skoro svakodnevno čine užasne zločine“.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze je nešto ranije pohvalio odluku suda.

„Svaka medjunarodna odluka koja doprinosi podršci prava palestinskog naroda i štiti njihovu slobodu je odluka u korist ljudskih prava“, naveo je Hamas u saopštenju.

Palestinski narod čeka dan kada će „okupacija i njeni lideri biti izvedeni pred lice pravde za zločine koje su protiv njega počinili“, dodaje se u saopštenju Hamasa i najavljuje primena svih sredstava kako bi se zaustavio „institucionalizovani terorizam i zločini Izraela protiv palestinskog naroda“, preneli su izraelski mediji.

Stejt department SAD je izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog stava suda, ocenivši da Izrael nije član i da ga sud ne obavezuje.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu i pojas Gaze u Šestodnevom ratu 1967. godine i kasnije anektirao istočni, mahom arapski Jerusalim.

Na tim teritorijama sada živi gotovo pet miliona Plestinaca pod okupacijom Izraela kako je definišu UN.

Palestinci su posebno insistirali na istrazi izraelskih akcija tokom rata 2014. godine u pojasu Gaze i izgradnji domova za Jevreje ne samo na Zapadnoj obali, već i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Veći deo medjunarodne zajednice smatra da su jevrejska naselja nelegalna po medjunarodnom pravu.

Sud takodje može da istražuje zločine koje su počinili palestinski ekstremisti, uključujući ispaljivanje raketa Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija na izraelska civilna područja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.