U trendu

Netenjahu: Ubrzati planove za izgradnju na Zapadnoj obali

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je danas da se ubrzaju planovi za izgradnju oko 800 kuća za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Ovakva Netenijahuova naredba se mogla očekivati uoči Bajdenove inauguracije 20. januara jer je novoizabrani američki predsednik u prošlosti kritikovao politiku jevrejskog naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, prenosi Rojters.

„Premijer je naredio da se ubrza izgradnja više stotina kuća u Judeji i Samariji“, navodi se u saopštenju u kojem se koriste biblijski nazivi za Zapadnu obalu.

Palestinci su osudili izraelsku politiku naseljavanja na teritorijama osvojenim tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine i ocenili je kao prepreku za uspostavljanje države koju žele da osnuju na Zapadnoj obali i u pojasu Gaza.

Brojne države smatraju da je izgradnja izraelskih naselja na okupiranim teritorijama nelegalna, dok Izrael uzvraća argumentima o istorijskim, političkim i biblijskim vezama više od 440.000 Izraelaca sa Zapadnom obalom na kojoj žive sa tri miliona Palestinaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.