U trendu

Neuspeli pregovori francuskog premijera i demonstranata

PARIZ – Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već nedeljama protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, nije urodio plodom pošto su neki predstavnici „žutih prsluka“ napustili razgovore.

Oni su rekli da dobijaju pretnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji.

Do neuspeha pregovora dolazi posle poziva na nove proteste u subotu širom Francuske, uključujući i na Jelisejskim poljima u Parizu, gde su proteklog vikenda protesti prerasli u sukobe, preneo je AP.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u „žutim prslucima“ – pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahteva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.

Džejsom Erber, jedan od predstavnika delegacije „žutih prsluka“, kaže da je otišao sa sastanka pošto je više puta tražio da se sastanak prenosi na televiziji što je vlada odbila.

Sam premijer rekao je da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako „žuti prsluci“ izaberu predstavnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.