U trendu

Nezahvalnost prema Kubi

RIM – U jeku pandemije kovid-19, prošle godine, Italija je pozdravila dolazak 53 kubanska lekara i medicinsko osoblje koji su doslli da pomognu u bitci protiv pandemije, a sada im vraćamo, piše onlajn novina leve orjentacije “Kontropjano”, tako što smo glasali protiv rezolucije kojom se osuđuju posledice embarga kojima je izložena Kuba.

Prema pisanju lista, rezolucija koju su u UN predstavile Kina i deo nesvrstanih zemalja, prošla je sa 30 glasova “za”, ali ostaje gorka istina da je Italija, zajedno sa Austrijom, Brazilom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Holandijom, Poljskom, Japanom i SAD, bila među zemljama koje su glasale protiv.

Rezolucijom se osuđuju posledice koje embargo prouzrokuje u zemljama kojima su sankcije nametnute, a među takvima su pored Kube još i Sirija, Iran i Venecuela.

“U martu 2020, svi Italijani, mediji, političari i članovi tadašnje vlade čestitali su Kubi, koja je, uprkos ekonomskoj blokadi i prvim slučajevima zaraženih virusom registrovanim kod kuće, poslala svoje lekare kako bi pomogli našem medicinskom osoblju u borbi protiv kovid-19”, piše list u članku pod nazivom “Nezahvalnost”.

U vreme pandemije međunarodne sankcije još više pogoršavaju zdravstvenu i uopšte ukupnu situaciju za stanovništvo u zemljama koje su izložene raznim vrstama međunarodne izolacije.

List podseća da su Evropska Unija, pa prema tome i Italija, i prošle godine glasali protiov rezolucije UN kojom se tražila suspenzija embarga u vreme pandemije kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar