U trendu

Ni danas konvoj građana nije mogao da napusti Mariupolj

LAVOV – Konvoj evakuisanih građana nije mogao danas da napusti ukrajinski grad Mariupolj jer su ruske snage nastavile sa granatiranjem uprkos privremenom sporazumu o prekidu vatre, saopštile su lokalne vlasti.

Izuzetno je opasno izvoditi ljude pod takvim uslovima, navelo je gradsko veće u onlajn saopštenju, preneo je Rojters.

Proruske snage iz samoproglašenih republika u Donbasu i ukrajinska Nacionalna garda razmenili su optužbe zato što je propao još jedan pokušaj uspostavljanja humanitarnog koridora iz ukrajinskog grada Marijupolja.

Televizija „Ukrajina 24“ prikazala je borca puka Nacionalne garde „Azov“ koji je rekao da su ruske i proruske snage koje su opkolile lučki grad od oko 400.000 ljudi, nastavile da granatiraju područja koja su bila bezbedna.

Novinska agencija Interfaks citirala je zvaničnika samoproglašene Donjecke narodne republike koji je optužio ukrajinske snage da ne poštuju ograničeni prekid vatre.

On je naveo da je iz grada otišlo samo oko 300 ljudi.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da planiraju da evakuišu više od 200.000 ljudi iz Mariupolja, podsetila je britanska agencija.

Juče su gradske vlasti morale da odustanu od sličnog plana jer primirje nije u potpunosti poštovano, a dve strane su se međusobno optuživale za kršenja prekida vatre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar