U trendu

Nigerija: Samoubilački bombaški napadi u migrantskom kampu

Nekoliko eksplozija odjeknulo je rano jutros usled samoubilačkih bombaških napada u kampu za migrante koji su pobegli od pobunjenika ekstremističke grupe Boko Haram u blizini nemirnog severoistočnog grada Majduguri u Nigeriji, saopštili su zvaničnici.

U napadima je ubijeno četvoro ljudi, dok ih je 18 ranjeno, saopštio je policijski komesar Damijan Čukvu, prenosi Rojters, napominjući da je reč o najnovijem u nizu napada koji su izvedeni tokom protekle nedelje, a za koje je Boko Haram preuzeo odgovornost.

„U kampu su odjeknule četiri eksplozije. Bombaši su napali različite lokacije oko 4:30 sati“, rekao je za AFP koordinator kampa Muna Tidžani Lumani.

Prema njegovim rečima, eksplozije su izazvale požare u kojima su mnogi šatori izgoreli.

Regionalna Služba za vanredne situacije potvrdila je da je došlo do samoubilačkih napada i eksplozija u kampu Muna, saopštivši da su pripadnici te službe poslati na lice mesta.

U kampu Muna, koji se nalazi na obodima Majdugurija, trenutno su smeštene desetine hiljada ljudi koji su pobegli od Boko Harama.

U pobuni te islamističke grupe ubijeno je najmanje 20.000 ljudi, dok ih je više od 2,6 miliona bilo primorano da napuste domove otkako je pobuna izbila u severoistočnoj Nigeriji 2009, podseća francuska agencija.

Boko Haram i dalje uzima na nišan interno raseljene osobe, a u blizini kampa Muna, koji nije ograđen i lako mu je pristupiti, već je ranije bilo nekoliko pokušaja samoubilačkih bombaških napada.

Humanitarni radnici su prošle nedelje upozorili da se migranti koji se nalaze u tom kampu suočavaju sa teškom nestašicom vode i hrane, ali i sa strahovima za bezbednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.