U trendu

Nigerija: Više od 1.800 zatvorenika pobeglo iz zatvora

ABUDŽA – Više od 1.800 zatvorenika pobeglo je iz zatvora u gradu Overi, na jugoistoku Nigerije, nakon napada naoružanih muškaraca koji su nosili bacače raketa, mitraljeze, eksplozive i puške, saopštili su zvaničnici zatvora.

Nigerijska policija je navela da veruje da iza napada stoji zabranjena separatistička grupa naroda Bijafre (IPOB), ali je portparol grupe negirao umešanost, preneo je Rojters.

Secesionisticki pokret na jugoistoku zemlje jedan je od nekoliko
ozbiljnih bezbednosnih izazova sa kojima je suočen predsednik Muhamadu Buhari, uključujući pobunu islamista na severoistoku koja traje 10 godina, mnoštvo otmica iz škola na severozapadu i pirateriju u Gvinejskom zalivu.

Napadi na zatvor počeli su juče rano ujutru oko 2:00 časova po lokalnom vremenu u gradu Overi, u pokrajini Imo, i trajali su dva sata, rekao je jedan od očevidaca.

Naoružani napadači su, takođe, napali još neke vladine zgrade u isto vreme, dodali su zvaničnici ove nigerijske pokrajine.

Koordinisani napadi su se dogodili manje od dve nedelje nakon novog talasa nasilja u jugoistočnoj Nigeriji, kada je više od 10 pripadnika bezbednosnih snaga ubijeno tokom napada na četiri policijske stanice, vojne punktove i zatvorska vozila.

Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za napad na zatvor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.