U trendu

Nije realno da SR vrati Kosovo, a 95 odsto stanovnika neće to

FRANKFURT – Za kosovski problem mora se postići rešenje, kako bi Srbi I Albanci mogli živeti zajedno, jer nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, ocenjuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i ističe I činjenicu da 95 odsto stanovnika Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije.

„Nažalost, pregovori su bez pomaka poslednjih godinu dana, zbog uvedenih taksi, a sada i zbog izbora na Kosovu. To je žalosno. Potrebno je iznaći načina da obe strane krenu napred i da pregovaraju“, ocenjuje Skot u intervjuu za frankfurtske „Vesti“.

Zbog toga će, kaže, Amerika podržati sledeću vladu Kosova, kako bi započeli razgovori, jer obe strane moraju da se sastanu i nađu teška rešenja, koja neće biti laka ni Srbima, ni Albancima

„Ali, mora se postići neko rešenje kako bi se živelo zajedno. Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, a činjenica je da 95 odsto žitelja Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije. Činjenica je i da Srbi ne žele da 25 posto njenog stanovništva budu Albanci. To su činjenice », kaže Skot.

Na pitanje da li je izvodljivo i pod kojim uslovom da Amerika preispita svoje priznanje Kosova, rekao je da sumnja da će se to desiti.

“Mi podržavamo nezavisnost i suverenitet Kosova i mislim da je to nepovratan proces. Srbi to i dalje ne prihvataju, ali na kraju mora doći do normalizacije odnosa jer je to u interesu obe strane”, naglasio je američki diplomata.

On je, na pitanje, pošto se pominje više mogućih scenarija – od razmene teritorija do „zamrznutog konflikta“- šta je najbolja opcija, istakao da bi najbolje bilo da Amerika ne preporučuje dvema stranama šta je najbolje, već da Srbi i Albanci nađu svoje rešenje.

Što se uloge SAD tiče, kaže da Amerika i dalje podržava vođstvo Evropske unije, ali činjenica je da ni Evropa to ne može da reši.

„Pitanje Kosova mogu da reše samo lideri Kosova i Srbije i jedini način za to je da se vrate u pregovore“, podvukao je Skot i dodao da će SAD biti tu da pomognu, sugerišu, ali – ništa drugo.

(Tanjug)

2 komentara
  1. AA ( americki alah)

    slobodno povedi aljbance sa sobom skote

  2. Radoslav Radović

    Opet se javljaju , ko drugi nego Nijemci i pišu nam šta je realno a šta nije realno.Nije bilo realno da postoji Albanija na tim prostorima i vi ste je stvorili 1912 da nebi Srbija mogla izaći na Jadran.Nije realno da vi pišete o tome jer svijet zna šta ste mu uradili 2 puta a nama evo i treći put. Pored svega što ste uradili nije realno da upošte postoite, pa eto postoite, jer među onima koje ste pobili (Sloveni) nije se našao još ni jedan luđak koji bi uradio vama ovo što ste vi uradili nama, ali to ne znači da se neće naći, jer vama se očito gine, pa vam tu želju možda i ispuni.

Napišite komentar