U trendu

Niniste: Odluka o članstvu u NATO najkasnije 12. maja

HELSINKI – Finski predsednik Sauli Niniste rekao je danas da uskoro namerava da saopšti stav u pogledu mogućeg članstva ove zemlje u NATO.

Nemački Bild piše da je prvi ičovek te nordijske zemlje istakao u intervjuu finskom listu da će svoje mišljenje o pristupanju NATO-u izneti najkasnije do 12. maja, a dva dana kasnije izjasniće se i Socijaldemokratska partija premijerke Sane Marin.

Navodi se da će nakon toga predsednik i vlada doneti zajedničku odluku o mogućoj kandidaturi Finske za ulazak u evroatlansku vojnu alijansu.

Niiniste i Marin, dodaje se, još nisu otkrili svoj stav u polemici o pristupanju NATO-u, koja je pokrenuta događajima u Ukrajini, ali postoje mnoge indicije da bi zvanični Helsinki narednih nedelja mogao da se odluči za uključivanje u taj savez.

Kako se navodi, baltička država blisko sarađuje sa susednom Švedskom, koja je takođe partner NATO, ali ne i njegova članica.

S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto juče je ugostio švedsku koleginicu En Linde i tom prilikom istakao da dve zemlje donose odluke „sa istim ciljem i u istom vremenu”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar