U trendu

Ninisto: Postoji više razumevanja između Finske i Turske

HELSINKI/STOKHOLM – Finski predsednik Sauli Ninisto izjavio je danas da sada postoji nešto više međusobnog razumevanja između te zemlje i Turske.

Uoči samita NATO u Madridu, Ninisto je poručio da nije ni optimista, ni pesimista kada je u pitanju ishod pregovora sa Turskom koji su u toku, prenosi agencija Rojters.

Švedska ministarska spoljnih poslova An Linde izjavila je da su pregovori koji imaju za cilj prevazilaženje prigovora Turske na nastojanja Švedske da se pridruži NATO postigli napredak, kao i da bi on mogao da dođe na aktuelnom samitu Alijanse u Madridu.

„Spremni smo za mogućnost da se nešto pozitivno desi danas, ali može potrajati i duže“, rekla je Linde za švedske dnevne novine.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da Finska i Švedska moraju da uzmu u obzir zabrinutost Turske, kao i da ne daju samo izjave, već i rezultate ukoliko žele da budu članice NATO.

Govoreći pre odlaska na samit NATO u Madridu, gde će se sastati sa liderima nordijskih nacija i Alijanse, Erdogan je poručio da Švedska i Finska moraju da ispune očekivanja Ankare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.