U trendu

Ninisto: Ulazak Finske u NATO bi mogao da poveća napetost

HELSINKI – Finski predsednik Sauli Ninisto upozorio je da bi apliciranje te zemlje za članstvo u NATO predstavljao „veliki rizik“ koji bi mogao da poveća napetost u Evropi, kao i da ta nordijska zemlja traži načine da poboljša bezbednost nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Ninisto je rekao da je učlanjivanje u NATO bila jedna od dve glavne alternative Finske za bezbednost u okviru EU, dok je druga pojačavanje odbrane sa SAD i susednom Švedskom.

„Početna tačka nam je da tražimo nešto drugo, umesto da samo nastavimo ovako, kako smo i do sada“, kazao je Ninisto za „Fajnenšel tajms“ (FT).

On je dodao da obe opcije imaju prednosti kojima bi se popravila bezbednost Finske.

Prvi put, većina Finaca želi u NATO, sudeći po rezultatima ankete koju je napravio javni servis „Yle“ prošle nedelje, gde se 62 procenta punoletnih stanovnika izjasnilo da želi učlanjenje, a 16 odsto je bilo protiv.

Decenijama, podrška građana članstvu NATO u Finskoj bila je na oko 20 odsto, dodaje „Fajnenšel tajms“.

Ukoliko bi finski političari podržali članstvo u NATO, tada bi podrška naroda bila 74 odsto, dodaje se u istraživanju finskog javnog servisa.

„Razumem sve to vrlo dobro, jer bi naše učlanjenje moglo da izgleda da je naša briga završena. Ali sve ostale alternative uključuju rizike koje moramo da vidimo. U ovom trenutku najveći rizik je eskalacija situacije u Evropi“, kazao je Ninisto.

Finska vlada priprema „beli papir“ o bezbednosnim opcijama, uključujući i potencijalno članstvo u NATO, navodi FT i dodaje da je parlament spreman da odlučuje o tome da li da se aplicira za članstvo u NATO narednih meseci.

Od zemalja članica Evropske unije, Finska ima najdužu granicu sa Rusijom – 1.340 kilometara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.