Nisu ga zaobišli skandali: Ovo je naslednik Angele Merkel (foto)

Armin Lašet (59) izabran je za novog predsednika Demohriščanske unije (CDU) Angele Merkel.

Nemački demohrišćani izabrali su premijera savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije Armina Lašeta da nastavi politiku Angele Merkel.

Lašet je sa 521 prema 466 glasova na onlajn kongresu pobedio Fridriha Merca, nekadašnjeg rivala kancelarke Merkel. Treći kandidat, istaknuti poslanik Norbert Roetgen, eliminisan je u prvom krugu glasanja.

Izbori za novog kancelara Nemačke biće održani 26. septembra, a Lašet će moći da se kandiduje ili izabere ko će biti kandidat stranke desnog centra.

U svom govoru pre izbora, Lašet je naglasio važnost jedinstva stranke i Nemačke. “CDU nije potreban novi šef da je vodi već kapiten tima koji će predvoditi i držati stranku zajedno”, rekao je on.

Analitičari navode da je Lašet otelotvorenje kontinuiteta politike Angele Merkel i neko ko ima veliko iskustvo u radu na terenu sa stranačkom strukturom i birokratskim aparatom. Takođe, navode poznavaoci prilika, ima kapacitet da pomiri sve struje u partiji i pregovarački dar da konstruiše efikasnu i funkcionalnu vladajuću koaliciju u Bundestagu.

Katolik iz Rajne, uvek je bio pouzdan partner Angele Merkel i neko na koga je ona mogla da se osloni.

Lašet je naveo da se zalaže za “razuman pristup i izbegavanje ekstrema”. Nedostatak popularnosti na nacionalnom nivou “bajpasovao” je saradnjom sa ministrom zdravlja Jensom Spanom, zvezdom u usponu nemačlke politike.

Njih dvojica su krajem februara 2019. formirala alijansu sa ciljem “modernizacije Nemačke” i šireg pozicioniranja CDU kao mejnstrim narodne partije.

Nova ekonomska dinamika, bezbednost i obrazovanje za sve – to su planovi Lašeta i Spana, kao i “nulta tolerancija” kriminala i ekstremizma.

Na spoljnopolitičkom planu, Lašet je naglasio jasan fokus na Evropsku uniju. Plan mu je unapređenje saradnje sa SAD oko klimatskih promena i trgovine.

Promena predsednika SAD koristiće Lašetu koji je dolazak Džoa Bajdena na čelo Amerike nazvao “pobedom demokratije”. Rado je viđen gost Pariza i protekle dve godine radio je na unapređenju kulturnih veza Francuske i Nemačke.

Rošen u Ahenu, Lašet je veteran brojnih političkih foruma. Ovaj bivši advokat i novinar bio je član nemačkog federalnog parlamenta a od 1999. do 2005. evropski parlamentarac.

Premijer Vestfalije postao je 2010. i od trojice kandidata za naslednika Merkelove na čelu CDU, imao je najviše šansi iako je bivši šef poslaničkog kluba u Bundestagu Fridrih Merc bio “najživopisniji”.

Pobednik stranačkih izbora imaće velike izglede i da postane kandidat CDU za kancelara, a posle parlamentarnih izbora 26. septembra ove godine i šef nemačke vlade i jedan od najmoćnijih ljudi u Evropi.

Trka za lidera CDU u velikoj meri se svela na pitanje kako ta stranka treba da izgleda u narednim godinama. Prema nekim procenama, upravo je haos u Vašingtonu prošle sedmice kada su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale na Kapitol, gurnuo one neodlučne poslanike CDU ka Lašetu, kao umerenijem lideru i prirodnom nasledniku “mame Merkel”.

“Važno je da ne izaberemo raskid sa Angelom Merkel, već radije kontinuitet. CDU mora da prenosi ideju da su tih 16 godina kada je bila kancelarka bile dobre godine, i da stojimo uz tu politiku”, rekao je nedavno novinarima Lašet.

Kontroverze i skandali

Iako Lašet ima veliki broj pristalica u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini, kao i prećutnu podršku Merkelove, suočava se sa sumnjama u pogledu njegove spremnosti za stupanje na nacionalnu, a kamoli međunarodnu scenu. Zvona za uzbunu oglasila su se u prošle godine na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, kada je Lašet insistirao da govori nemački na panelu o budućnosti EU na kome se debata vodila na engleskom jeziku.

Osim toga, izazvao je više kritika zbog ležernog stava prema pandemiji u svojoj pokrajini koja je jedna od najteže pogođenih u Nemačkoj. Lašet je glasno zagovarao popuštanje ograničenja zaključavanja i u junu je odbacio svaku vezu između ublažavanja ograničenja i skoka slučajeva virusa, samo da bi na jesen morao da pomogne u organizovanju drugog zaključavanja.

Nedavno se našao na udaru kritika, optužen za nepotizam i korupciju zbog nabavke maski početkom pandemije. U navodni skandal upleten je Lašetov sin Džo, model i influenser kojeg lokalni mediji upoređuju sa holivudskom zvezdom Rajanom Goslingom. Izvršni direktor modne kompanije Van Lak, za koju je Džo radio, poručio mu je da prenese ocu da firma može da proizvodi i tada vrlo tražene marke za lice.

Van Lak je na kraju ipak dobio ugovor, ali je Lašet odbacio optužbe za korupciju, rekavši da je njegova vlada, suočena sa pandemijom bez presedana, tražila rezervne kapacitete za proizvodnju zaštitne opreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.