Njujork: Demonstranti palili i razbijali, policajci gazili

NJUJORK, 31. maja (tanjug) – Ulični protesti u Njujorku zbog nasilne smrti Afroamerikanca tokom policijske intervencije pretvorili su se u najgore nemire poslednjih decenija, a posebno ogorčenje izazvao je incident kada su policajci krenuli da vozilom gaze demonstrante.

Tokom protesta demonstranti su palili vatre, razbijali prozore i sukoblajvali se sa policijom.

Kako prenosi kanal Foks 5, demonstranti su gađali policajce različitim objektima, palili policijska vozila i postavljali barikade od kanti za đubre.

Na video snimku koji je objavljen na tviteru vidi se kako dva policijska vozila uleću u grupu demonstranata u Ulici Bruklin.

Nekoliko ljudi je oboreno na zemlju, a još nije poznato da li je neko povređen.

Policija je u nekoliko navrata demonstrante prskala hemijskim sprejem.

U saopštenju njujorške policje se navodi da je uhapšeno najmanje 120 ljudi, a da je uništeno najmanje 13 vozila.

Gradonačelnik Njujorka, Bil de Blasio, rekao je da ga je vrlo uznemirio potez policajaca koji su vozilima krenuli na demonstrante i da mu je žao što su to učinili.

„Gledam proteste godinama, ali oni ovde prete policajcima i žele da ih povrede. To se nije dogodilo u istoriji ovog grada. Policajci su bili u takvoj situaciji da su ih napali i oni su morali da pobegnu. Razumem ih, našli su se u nemogućoj situaciji „, rekao je Bil de Blazio i dodao da neće uvoditi policijski čas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.