U trendu

Njujork: Protest Trampovih pristalica, istovremeno organizovan i kontramiting

NJUJORK – Stotine pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa danas su organizovali miting podrške, dok je istovremeno organizovan i kontra-miting u Njujorku, gde se Tramp pojavio pred sudijom po optužnici za isplaćivanje novca porno glumici Stormi Danijels.

Okupljene Trampove pristalice su zviždale, vikale i podizale transparente u znak podrške Trampu, koji je već najavio svoju kandidaturu za predsednika 2024. godine.

Odvojeni barikadama od pristalica, kontrademonstranti su proslavili optužnicu protiv bivšeg predsednika uz znakove na kojima je pisalo „Zaključajte ga!“, aludirajući na poruku koju je Tramp upućivao protivnici Hilari Klinton tokom predsedničke kampanje 2016, javlja Rojters.

Među organizatorima mitinga podrške bila je i republikanska kongresmenka Merdžori Tejlor Grin, koja je sa pristalicama provela oko 10 minuta i kojima se obratila pomoću megafona, a pored nje istaknuti organizatori su i Džel Posobijek, bivši mornarički obaveštajac koji je postao desničarska medijska ličnost i koji je propagirao teoriju zavere „Picagejt“, i Grem Alen, američki vojni veteran i autor podkasta, koji je prikupio veliki broj pratilaca na društvenim medijima zbog otvorene tvrdokorne podrške Donaldu Trampu.

„Želela bih da zahvalim patriotama i Trampovim pristalicama koji su danas ovde“, rekla je Grinova u megafon.

Mesto okupljanja pristalica bio je njujorški Mladi Republikanski klub, koji je, kako navodi Si-En-En, organizacija koja je politički krenula udesno od Trampovog političkog uspona, i gde je prošlog meseca održan mali protest kada su počele da se pojavljuju glasine o optužnici protiv Trampa.

Tokom jučerašnje konferencije za novinare o bezbednosnim pripremama uoči Trampovog pojavljivanja pred sudom, gradonačelnik Njujorka Erik Adams je posebno pomenuo Grinovu, nazvavši je poslanicom „za koju se zna da širi dezinformacije i govor mržnje“ i koju je pozvao da se „ponaša najbolje“ dok je u Njujorku.

Iz njegove kancelarije je saopšteno da nema pravih pretnji uoči suđenja bivšem predsedniku Donaldu Trampu, kao i da je policija Njujorka spremna da odgovori na svaku situaciju.

„Iako možda ima nekih buntovnika koji razmišljaju da dođu u naš grad, naša poruka je jasna i jednostavna: kontrolišite se“, navodi se u saopštenju.

Ranije danas Tramp je objavio poruku na svojoj društvenoj mreži „Truth“ (Istina), u kojoj je kritikovao lokaciju u Njujorku na kojoj se kasnije i pojavio pred sudom, kao „veoma nepravedno mesto“ jer je, kako tvrdi, u nekim oblastima samo jedan odsto birača glasalo za republikace.

Tramp je takođe nazvao sudiju pred kojim bi trebalo da se pojavi kao „veoma pristrasnog“ i optužio njega i njegovu porodicu da su poznati po tome što ga mrze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.