Njujork tajms: Noć je pravo vreme u Beogradu

NJUJORK – Američki „Njujork tajms“ objavio je listu 52 grada sa najboljim noćnim životom, a na kojoj se Beograd našao na 32. mestu.

Novinarka lista Đada Juan obišla je 52 grada sa liste a ovog leta boravila je u Beogradu. Svoje utiske o srpskoj prestonici iznela je u tekstu pod nazivom „Noć je pravo vreme u Beogradu“.

Grad je upoznala u društvu svoje prijateljice koja je pokazala lepote prestonice, ušće Save u Dunav. Takođe je, kako navodi, gledajući zgrade oštećene u NATO bombardovanju shvatila koliko su duboko ratovi u Jugoslaviji 1990-tih i raspad te zemlje uticali na svakodnevni život Beograda.

„Najvažnije od svega, otvorila mi je oči što se Beograđana tiče: gostoprimljivi ljudi koji pevaju i igraju i u dobru i u zlu“, navela je ona.

Američka novinarka kaže da joj je beogradska drugarica odmah prvo veče rekla da ne obuje štikle. Bila bi to duga šetnja preko kaldrme i preko šina do Beton hale gde se nalazi niz fensi restorana u nekadašnjim skladištima na Savi. Ali svaka žena je izgledala kao model u uskoj suknjici i štiklama, navodi ona.

Beograd je, dodaje, poznat po lepim ženama, ali i po živoj muzici, koja se čuje iz svake ulice, sa svake terase, pa se hodajući ulicama grada osećate kao da ste na nekoj paradi.

Bendovi sviraju u skoro svakom restoranu u Beton hali, a njihove bašte gledaju na Savu i komunističku arhitekturu Novog Beograda – poslovni kvart sagrađen krajem 40-tih godina.

Američka novinarka opisuje i kaldrmisanu Skadarliju koja se često poredi sa pariskim Monmartom.

Utisak na nju je ostavio i hotel Moskva, simbol grada iz 1908. godine.

„Prepuna je tradicionalnih taverni, zvanih kafane, gde muzičari idu od stola do stola i pevaju folk pesme koje gosti naručuju. Zimi, kada nema bašta, najverovatnije ćete videti ljude kako igraju po stolovima izražavajući time da ih pesma ganula“, navodi ona.

Kao pejzaž koji joj se najviše svideo, Đada Juan izdvaja Zemun gde je upoznala vlasnicu čuvenog prestoničkog ribljeg restorana.

Bez obzira gde počinje noćni izalazak u Beogradu, najverovatnije će on završiti na obali Save gde su brojni klubovi na vodi, poznati kao splavovi, ističe ona.

Juan je upoznala i tradicionalnu srpsku kuhinju u kojoj kaže da dominiraju meso i sir. Kada je reč o hrani, dan počinje sa burekom, a o piću, sa rakijom, primećuje američka novinarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.