U trendu

Nobelova nagrada za hemiju za troje naučnika za rad u oblasti klik hemije

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je danas naučnicima Karolin Bertoci (Carolyn Bertozzi), Beriju Šarplesu (Barry Sharpless) i Mortenu Meldalu „za razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije“, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Šarplesu, američkom naučniku sa sa Instituta Skrips, je drugi put dodeljeno prestižno priznanje. Američki 81-godišnji naučnik je tek peta osoba koja je dva puta dobila Nobelovu nagradu.

Šarples i Meldal, danski naučnik sa Univerziteta u Kopenhagenu, nagrađeni za „uvođenje hemije u eru funkcionalizma i postavili temelje klik hemiji“, navodi se u saopštenju.

Američka naučnica Bertoci sa Univerziteta Stanford je, kako se dodaje, u klik hemiju unela novu dimenziju i počela da je koristi za mapiranje ćelija.

„Njene bioortogonalne reakcije sada doprinose ciljanijim tretmanima raka, među mnogim drugim primenama“, ističe Švedska kraljevska akademija.

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je prošle godine nemačkom naučniku Bendžaminu Listu (Benjamin) i britanskom naučniku Dejvidu Makmilanu (David V.C. MacMillan) „za razvoj asimetrične organokatalize“.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. U utorak je saopšten dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar