U trendu

Nojberg o istrazi u slučaju SolarVinds hakovanja

VAŠINGTON – Visoka savetnica Bele kuće za sajber bezbednost En Nojberger izjavila je danas da će biti potrebno još nekoliko meseci da se završi istraga o navodnoj ruskoj operaciji hakovanja protiv Sjedinjenih Država, poznatoj kao SolarVinds hakovanje.

Nojberger je rekla da je hakovanjem, koje je prvi put obelodanjeno u decembru, pogođeno ukupno devet saveznih agencija i 100 kompanija iz privatnog sektora, prenosi Rojters.

Takođe je rekla da su u pitanju uglavnom tehnološke kompanije, koje su hakovane kako bi se olakšao pristup drugim „žrtvama“.

FBI, Odeljenje za nacionalnu bezbednost i nekoliko drugih američkih vladinih agencija istražuju po računarskim mrežama kompanija koje su pogođene hakovanjem kako bi pronašli tragove o napadačima. Iako je više američkih državnih zvaničnika izjavilo da su hakeri iz Rusije, oni su ponudili malo dodatnih detalja.

Poznato je da su hakeri „upali“ na listu saveznih agencija, uključujući odeljenja za pravosuđe, trezor, nacionalnu bezbednost i trgovinu. U tim slučajevima hakeri su obično pokušavali da ukradu mejlove koji pripadaju visokim zvaničnicima, ranije je preneoRojters.

Inače, takav sajber napad obično se naziva hakovanjem SolarVindsa zbog načina na koji su sajber špijuni eksploatisali softver koji je stvorila i prodala teksaška tehnološka kompanija SolarVinds, a koji se često koristi u računarskim mrežama američke vlade i privatnog sektora.

Iako je SolarVinds prva poznata „žrtva“ u ovoj hakerskoj kampanji, stručnjaci za sajber bezbednost i vladini službenici upozorili su da su i druge tehnološke kompanije na sličan način iskorišćene u okviru iste operacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.