Norveška: Obeleženo 10 godina od masakra u Oslu

OSLO – U Norveškoj je državnom komemoracijom obeleženo 10 godina od masakra u Oslu i na ostrvu Utoja, kada je anti-migrantski nastrojeni ekstremista Anders Bering Brejvik (42) ubio 77 ljudi.

Istovremeno u crkvama širom zemlje zvona su zvonila pet minuta u znak pijeteta prema žrtvama, prenosi Rojters.

Državnoj ceremoniji u centru Osla prisustvovali su premijerka Erna Solberg, kao i lideri političkih stranaka, norveški kralj Herald i kraljica Sonja.

„Bolno je podsećanje na taj mračni dan u julu pre 10 godina. Danas svi tugujemo, sećamo se njih 77 koji se nikada nisu vratili kući“, rekla je Solberg.

Tokom ceremonije prolaznici su zastajali da poslušaju govornike, a neki su stajali i zagrljeni dok su slušali čitanje imena žrtava.

Jedna od preživelih, a sada lider omladinske organizacije Laburističke stranke Astrid Hoem rekla je da je potrebno govoriti istinu, jer mržnja nije zaustavljena.

„Desničarski ekstremizam je još uvek živ. Terorista je bio jedan od nas, ali on je definiše ono što smo mi i šta radimo“, rekla je ona.

Službi u katedrali u Oslu prisustvovao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je u to vreme bio premijer Norveške, koji je tom prilikom ukazao na nedavne incidente krajnjeg desničarskog nasilja, uključujući kontinuirane pretnje smrću preživelima i vandalizam spomenika žrtvi tinejdžerskog zločina iz 2001. godine početkom ove nedelje.

„Pre 10 godina suprotstavili smo se mržnji sa ljubavlju. Ali mržnja je i dalje ovde. Stalno se podsećamo da demokratija nije pobedila. Moramo da se borimo za to svaki dan“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je Brejvik, koji je bio desničarski ekstremista, zloupotrebio hrišćanske simbole.

„On je odrastao na našim ulicama, pripadao je istoj veri i imao je istu boju kože kao većina građana ove zemlje. On je bio jedan od nas, ali ne jedan od nas koji poštuju demokratiju. On je jedan od onih koji veruju da imaju pravo da ubijaju za svoje političke ciljeve“, rekao je Stoltenberg.

Širom zemlje obeležena je godišnjica, a građani su na određenim mestima polagali cveće.

Događaj od pre 10 godina se smatra najgorim činom nasilja u toj zemlji od Drugog svetskog rata.

Brejvik je prvo aktivirao automobil bombu ispred kancelarije premijera u Oslu, gde je poginulo osam osoba, da bi se nakon toga odvezao do ostrva Utoja i iz vatrenog oružja ubio 69 ljudi, koji su se okupili u omladinskom letnjem kampu, podseća Rojters.

Trenutno, on služi 21-godišnju kaznu zatvora koja može da bude produžena ako i dalje bude smatran pretnjom za društvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.