U trendu

Norveška završava glasanje, opozicija pred pobedom?

OSLO – Norveška danas završava glasanje za parlamentarne izbore, na kojima su među glavnim temama klimatske promene i ekonomska nejednakost, a očekuje se da će opozicija levog centra zameniti konzervativnu vladu koja je osam godina na vlasti, ocenjuje Rojters.

Ankete pokazuju da su laburisti na putu da zamene premijera Ernu Solberga i njegovu koaliciju, ali će im biti potrebna bar još dve partije kako bi osigurali većinu u parlamentu, dodala je britanska novinska agencija.

Osoba koja je projektovana da bude naredni premijer, vođa laburista Jonas Gar Štore, nada se da će laburisti, Centralna partija i Socijalistička levica, moći da dobiju većinu i formiraju vladu.

Kao Solberg, i Štore želi da da naftnim kompanijama vremena da postepeno prilagode svoje inženjerske sposobnosti kako bi prešli na zelenu tehnologiju, poput vetroturbina.

Ali ankete pokazuju da bi mogao Štore mogao da bude zavisan ili od Crvene partije, koja želi socijalne reforme bazirane na marksističkoj ideologiji, ili na Zelenoj partiji, koja želi da ugasi proizvodnju nafte u Norveškoj do 2035. godine.

Manjinska vlada bi takođe mogla da bude opcija za laburiste. Štore kaže da bi njegova vlada u fokus stavila smanjivanje emisije štetnih zakona predviđenih Pariskim sporazumom iz 2015. godine, ali je odbio bilo kakav ultimatum prema politici energetike.

Štore je obećao da će rešiti ekonomsku nejednakost tako što će smanjiti porez za porodice sa niskim ili srednjim primanjima, kao i da će povećati stope za bogate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.