U trendu

Norveški portal: Neobična vakcinska avantura na Balkanu

OSLO – Norveški portal VD piše da je činjenica što je Srbija van moćnog sporazuma EU o nabavci vakcina, budući da nije članica, bila početak „neobične vakcinske avanture na Balkanu“, tako da je do sada podeljeno više od dva miliona vakcina u poređenju sa oko 700.000 koliko je dala Norveška.

Otkako je vakcinacija započela u januaru Srbi su uspeli da vakcinišu blizu 20 odsto svojih građana prvom dozom, u poređenju sa oko devet procenata u Norveškoj, a na taj način je Srbija izbila na drugo mesto u trci vakcina u Evropi, ispred nje se nalazi samo Velika Britanija.

Norveški portal piše da je predsednik Srbije iskoristio lične veze u Kini, Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi obezbedio doze za svoj narod i nacionalni program vakcinacije besplatnim vakcinama, što je u potpunoj suprotnosti sa norveškom strategijom, gde su vlasti odlučile da imaju poverenja u sistem EU.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, koji je kao zdravstveni radnik bio u prvoj liniji kada je prvi talas infekcije poharao Srbiju, kaže za VD da su vlasti na vreme shvatile da je masovna vakcinacija rešenje.

„Mislimo da je najbolja vakcina ona koju možete dobiti već danas. Hvala predsedniku što je gledao van globalne alijanse za vakcine Kovaks. Budući da ima snažna prijateljstva sa Rusima, Kinezima i Amerikancima, uspeo je da nam nabavi dovoljno vakcina“, rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, to se pokazalo veoma uspešnim, iako je Srbija mala zemlja.

U Norveškoj ne postoje tačni brojevi o tome koliko je doza vakcina stiglo, ali najbliži broj su distribuirane doze, koje trenutno iznose nešto više od 940.000.

Sa druge strane, do sada je Srbija dobila nešto više od tri miliona doza.

„Ta tri miliona smo dobili bilateralnim sporazumima sa našim prijateljima. Oslanjamo se na ove sporazume, dok se drugi bore da dobiju doze“, rekao je Đerlek.

Dodaje da se u Srbiji sada radi na uspostavljanju sopstvene proizvodnje vakcine Sputnjik Ve u Institutu Torlak, a započeti su i pregovori o proizvoidnji kineske vakcine Sinofarm.

Srpski program vakcinacije bio je toliko uspešan da je zemlja sada počela da donira doze susednim zemlama, pre svega BiH piše norveški portal i dodaje da to ne bi bilo moguće zamisliti ranije kada je 90-ih godina izbio „rat između različitih grupa na Balkanu“.

Slične donacije otišle su iz Srbije u druge susedne zemlje Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

„Solidarnost je bila veoma važna. Posvećeni smo spašavanju života, a ne zadržavanju na geopolitičkim pitanjima. Da smo čekali EU ne bismo dobili nijednu dozu“, kaže Đerlek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.