U trendu

Nova imenovanja u S. Koreji, kritikovani general u Politbirou

PJONGJANG – Severna Koreja izabrala je u predsedništvo Politbiroa Radničke partije Pak Jong Čona, kritikovanog generala, jednog od ključnih igrača raketnog programa.

Pak će takođe obavljati funkciju sekretara Centralnog komiteta Radničke partije, a njegov izbor u predsedništvo, jedno od najmoćnijih tela za odlučivanje u Severnoj Koreji, usledilo je nakon što je u julu, bio među drugim visokim zvaničnicima koji su dobili ukore ili degradiranje, nakon što ih je vrhovni vođa Kim Džong Un optužio za niz grešaka koje su dovele do „velike krize“ u vezi sa Kovidom-19, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejske medije.

Poslednjih godina Pak je unapređen u generala sa četiri zvezdice, predvodio je vojsku kao načelnik generalštaba vojske, a analitičari su njegov uspon delimično pripisali ulozi u razvoju projektila kratkog dometa Severne Koreje, koji je unpređen nakon što je Kim 2018. godine zbog pregovora sa SAD obustavio testove balističkih projektila dugog dometa.

Rim Kvang-il, koji je bio načelnik severnokorejske vojne obavještajne agencije, imenovan je za načelnika generalštaba vojske, dok će vojni general Jang Jong-nam predvoditi Ministarstvo za socijalna pitanja, izvestila je KCNA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.