Nove poljske vlasti spremne da izruče režisera Polanskog u SAD

Sud u Krakovu odlučuje danas da li će Poljska izručiti u SAD slavnog poljskog režisera Romana Polanskog za silovanje 13-godišnje devojčice u Holivudu pre skoro četiri decenije a nove poljske vlasti konzervativaca voljne su ako konačna odluka pripadne ministru pravde da režisera izruče.

„Polanski je poljski državljanin. Reč je o krivičnom delu od pre skoro 40 godina. U Poljskoj je odavno zastareo. Žrtva ne traži da bude kažnjen“, kazao  je televiziji TVN24 bivši ministar pravde Zbignjev Ćvjonkalski koji očekuje  da poljski sudovi, i danas prvostepeni i viši u slučaju žalbe, odluče da je pravno nedopustivo da Polanski bude izručen.

U tom slučaju Polanski bi definitivno rešio problem da li može bez straha od krivičnog gonjenja da dolazi u domovinu gde inače snima novi film, ali ako bi sudovi odlučili da je američki zahtev opravdan o izručenju bi odlučivao ministar pravde.

Polanski je prošle godine kada je stigao zahtev da bude izručen dobio od vlade liberalne Gradjanske platforme dosadašnje premijerke Eve Kopač Polanski uveravanja da neće biti izručen, potkrepljena i pravnom analizom da poljski zakoni  na seks pod pritiskom sa maloletnom Samantom Gejli ne gledaju kao na silovanje,  kako to vide američki zakoni po kojima je to silovanje maloletnice i ne zastareva.

„O Polanskom se govori da je slavni režiser sa svetskom slavom i da ne odgovara za svoja dela. Mi apsolutno odbacujemo takav način razmišljanja. Zakon je jedan i važi za sve“, rekao je u kampanji pred oktobarske parlamentarne izbore lider stranke pobednice, konzervativne partije Pravo i Pravda, bivši premijer Jaroslav Kačinjski.

Još oštrije od Kačinjskog izjasnio se bivši ministar pravde u vladama Kačinjskog Zbignjev Žobro koji je uoči današnjeg sudjenja kazao da je Poljska dužna da izruči režisera za tako sramno nedelo.

„Ko god da bude ministar pravde dužan je da izruči Polanskog. Zločinac ne sme da bude nagradjen za to što je bežao pred pravdom koristeći svoj imetak i položaj u društvu. Ne sme da se štiti zbog statusa osoba koja je odgovorna za tako sraman čin kao što je seksualna zloupotreba deteta. Pedofilija je zlo i mora odlučno da se goni“, rekao je novinarima Žobro.

Sama Samanta Gejli i njeni roditelji još 1977. godine dok je Polanski bio u istražnom zatvoru u SAD postigli su sporazum o odšteti a Polanski je zatim iz SAD pobegao pravdajući tom strahom da tužilac i sudija u njegovom slučaju neće poštovati dogovor sa žrtvom i obećanje tužilaštva  da vreme provedeno u zatvoru znači da je odslužio kaznu.

Od tada Polanski živi u Evropi i u SAD se nije vraćao ni na dodelu oskara njegovom filmu Pijanista 2003. godine.

Na osnovu američkog zahteva za izručenje uhapšen je u Švajcarskoj 2009. godine kada je došao na filmski festival u Cirihu, ali švajcarski sud odbio je ga izruči SAD.

U Poljsku je dolazio inkognito a prvi put se zvanično pojavio prošle jeseni kao gost na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi i SAD su odmah poslale zahtev da ga Poljska uhapsi dok ne stigne zahtev za izručenje.

Poljske vlasti to su odbile a Polanski je nakon saslušanja kazao da veruje u poljsko pravosudje i poštovaće odluke u sudjenju o izručenju od početka ove godine pred sudom u Krakovu a dolazio je kad god je pozvan na ročišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.