U trendu

Novi ambasador Kine u SAD pozvao na normalizaciju bilateralnih odnosa

Novi ambasador Kine u SAD Sije Feng pozvao je Vašington da sarađuje sa Kinom na unapređenju dijaloga, upravljanju razlikama i promovisanju saradnje kako bi se kinesko-američki odnosi vratili na pravi kolosek.

„Velika mi je čast što me je predsednik Si Đinping imenovao za 12. kineskog ambasadora u SAD“, izjavio je Sije 23. maja u kratkom obaćanju medijima po dolasku na međunarodni aerodrom „Džon F. Kenedi“, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Kao predstavnik kineskog naroda, ja sam došao ovde da zaštitim interese Kine i to doživljavam kao svoju svetu odgovornost. Kao izaslanik kineskog naroda, ja sam došao ovamo da poboljšam kinesko-američku razmenu i saradnju, i to shvatam kao svoju ključnu misiju“, rekao je Sije.

„Kinesko-američki odnosi trenutno se suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama i izazovima. Moje imenovanje stoga za mene nije samo čast, već i ogromna odgovornost. Moje kolege i ja ćemo dati sve od sebe da ispunimo svoje obaveze i uz veliku posvećenost i trud ispunimo ciljeve naše misije“, izjavio je novi ambasador.

Predsednik Si je pozvao na međusobno poštovanje, mirnu koegzistenciju i saradnju u kojoj sve strane dobijaju, a ta tri principa predstavljaju temelj i pravi put za obe zemlje u novoj eri, podvukao je Sije.

„Nadamo se da će se SAD sa Kinom naći na pola puta i, polazeći od zajedničkih interesa naroda dveju zemalja i celog sveta, kao i na osnovu principa data u tri zajednička saopštenja Kine i SAD, svrsishodno upravljati važnim i osetljivim pitanjima poput pitanja Tajvana“, dodao je ambasador.

„Prošlo je već 13 godina otkako sam poslednji put radio u SAD. U tih 13 godina došlo je do velikih promena, kako u svetu, tako i u SAD“, podsetio je Sije.

On je rekao da tokom svog mandata planira da proširim kontakte sa svim krugovima u SAD, pažljivo posmatra i bliže se upozna sa zemljom i pokuša da pronađe način za produbljivanje i saradnju dve  zemlje.

„Takođe očekujem da izgradim prijateljski odnos sa medijima i predstavnicima drugih sektora. Hajde da svojim razumevanjem, postupcima, hrabrošću i voljom svi radimo zajedno kako bismo dali doprinos kinesko-američkim odnosima“, zaključio je ambasador Sije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.