U trendu

Novi balkanski kralj kokaina: Crnogorac uhapšen sa drogom vrednom milijardu $

Budvanin Ivan ĐuraÅ¡ević uhapÅ¡en je u jednoj od najvećih zaplena kokaina u istoriji SAD, u kojoj su u luci Filadelfije američke vlasti na teretnom brodu „MSC Gajan“ otkrile 16,5 tona ove droge.

ĐuraÅ¡ević je crnogorski drÅŸavljanin s prebivaliÅ¡tem u Budvi, piÅ¡e crnogorski portal Vijesti.

Ivan ĐuraÅ¡ević je priznao da je primio 50.000 dolara u keÅ¡u za svoju ulogu u utovaru kokaina, a priznao je i joÅ¡ jedan član posade, Fonofave Tijasage. Protiv obojice su podignute federalne optuÅŸnice, navodi NBC.

U saopÅ¡tenju nadleÅŸnog suda navodi se da je ĐuraÅ¡ević ispričao da ga je glavni oficir pozvao na palubu kad je brod napustio Peru. Kad je doÅ¡ao na pramac, video je da brodski kran izvlači iz mora mreÅŸu, a ulov u njoj bile su plave i crne vreće pune kokaina.

Ispostavilo se da je 14 čamaca dovezlo drogu koju su kranom izvukli na palubu i utovarili. Neki od ljudi koji su utovarivali vreće s kokainom nosili su maske, kazao je Đurašević istrazi.

Američke federalne vlasti saopštile su da je vrednost švercovanog kokaina procenjena na više od milijardu dolara.

– Ovo je jedna od najvećih zaplena droge u istoriji SAD – kaÅŸe Vilijam Meksvejn, savezni tuÅŸilac za istočni okrug Pensilvanije.

– Ovolika količina kokaina moÅŸe da ubije milione – MILIONE – ljudi! Članovi posade broda su uhapÅ¡eni i suočeni sa federalnom optuÅŸnicom, a istraga je u toku – tvitovala je ova kancelarija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.