U trendu

Novi ministar saobraćaja Grčke obećao istragu nesreće i modernizaciju železnice

ATINA – Novoimenovani grčki ministar saobraćaja Jorgos Gerapatrit, saopštio je danas da preuzima dužnost sa ciljevima da istraži najsmrtonosniju železničku nesreću u zemlji, modernizuje urušeni železnički sistem i povrati bezbednost putovanja vozom.

„To je veoma teška odgovornost“, rekao je Gerapetrit novinarima tokom primopredaje u ministarstvu, prenosi Rojters.

Grčka vlada suočava se sa oštrim kritikama zbog stanja železničkog sistema, nakon što se međugradski voz u utorak uveče direktno sudario sa teretnim vozom, a u ovoj nesreći poginulo je najmanje 46 ljudi, dok su desetine povređene.

Gerapetrit je saopštio da vlada osniva komisiju stručnjaka koji će na transparentan način istražiti razloge nesreće, kao i „anomalije, pasivnost koja je postojala tokom vremena“.

Veliki broj od 350 putnika u vozu bili su studenti, koji su se vraćali u Solun posle produženog vikenda, a grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je za katastrofu kriva „tragična ljudska greška“.

Šef železničke stanice u Larisi uhapšen je u sredu u okviru istrage kojom vlasti ispituju okolnosti koje su dovele do toga da se putnički voz, na putu ka Solunu, sudari sa teretnim vozom iz suprotnog smera na istom koloseku i očekuje se da se danas pojavi pred lokalnim sudom.

Ministar saobraćaja Kostas Karamanlis ranije je podneo ostavku i poručio da preuzima odgovornost za dugotrajne neuspehe države da popravi železnički sistem, za koji je rekao da „nije odgovarajući za 21. vek“.

U Grčkoj su izbili protesti zbog železničke nesreće, a mnogi to vide kao katastrofu koja je samo „čekala“ da se dogodi.

Protesti su održani i u Solunu i gradu Larisi, u blizini mesta gde se katastrofa dogodila u utorak uveče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.