U trendu

Novi „nonpejeper“ traži veću ulogu ZB u kreiranju budućnosti

BRISEL – Vlade Višegradske grupe i Austrije sačinile su nezvanični dokumet kojim pozivaju EU da na „svrsishodan i kreativan“ način uključe partnere sa Zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti Evrope.

„Non pejper“, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje da je budućnost Evrope „zajednička budućnost sa zapadnobalkanskim partnerima“, a da je njihovo učešće u Konfrenciji o budućnosti Evrope „ključno“.

Naglašava se i da se teme predviđene za Konfrenciju „preklapaju“ sa prioritetima Zapadnog Balkana.

”Verujemo da je učešće aktera sa Zapadnog Balkana u svih pet tematskih celina, predviđenih za debatu u okviru Konfrencije i budućnosti Evrope, značajno, posebno u onim oblastima koje imaju direktan uticaj na buduće generacije. Imperativ je da sadašnje i buduće članice EU rade zajedno na postizanju rezultata”, navodi se u tekstu dokumeta.

Vlade višegradske četvorke – Mađarske, Slovačke, Poljske, Češke kao i Austrije važe za zemlje članice koje snažno podržavaju proširenje EU na Zapadni Balkan.

Zvanična Budimpešta više puta je ukazivala na činjenicu da je
„nedopustivo“ usporavanje pristupnih pregovora Srbije.

Mađarski poslanik u Evropskom parlamentu, Andor Deli, za Tanjug je rekao da je inicijativa za uključivanje Zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti EU „dobra poruka za građane regiona“.

„Oni bi, nalik građanima zemalja članica EU, mogli da kažu svoje mišljenje i bili bi već sada aktivno uključeni u kreiranje pravca razvoja budućnost EU”, ocenio je Deli.

Za razliku od ranijih ”nonpejepera” o Zapadnom Balkanu koji su poslednjih meseci „navodno“ upućivani Briselu, ovaj poslednji se ne bavi pitanjima granica i bilateralnim i unutrašnjim problema zemalja Zapadnog Balkana, već na sveobuhvatan način nedvosmisleno govori o EU bućnosti regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.