Novi petogodišnji plan razvoja Kine: Modernizacija i rast

Kina je tokom perioda Trinaestog petogodišnjeg plana napravlila velike pomake u produbljivanju reformi, postignut je veliki napredak u upravljanju zemljom u skladu sa zakonom, ostvareni rezultati u upravljanju Komunističkom partijom (KP) i ubrzana je i modernizacija nacionalnog sistema upravljanja, ocenjeno je na plenarnom zasedanju Centralnog komiteta KP Kine na kom je predstavljen i novi petogodišnji plan razvoja zemlje.

Kako je danas prenla Kineska globalna TV mreža (CGTN), u izveštaju o radu koji je podneo kineski predsednik i generalni sekretar KP Kine Si Djinping navodi se da su ekonomska, naučna i tehnološka snaga i sveobuhvatna nacionalna snaga dostigle novi nivo, da je ekonomsko poslovanje uglavnom stabilno, a ekonomska struktura nastavlja da se optimizuje.

U izveštaju se iznosi procena da će kineski BDP ove godine premašiti 15 hiljada milijardi američkih dolara (sto hiljada milijardi juana), kao i da je 55,75 miliona siromašnih sa sela izvučeno iz siromaštva.

Na petom Plenarnom zasedanje CK KP Kine predložen je i Četrnaesti petogodišnji plan socijalističke modernizacije do 2035. godine koji, navodi se, predvidja nagli rast ekonomske, naučne i tehnološke snage i novi nivo dohotka po stanovniku urbanih i seoskih područja.

Planira se i podizanje BDP po glavi stanovnika na nivo srednje razvijenih zemalja, vojna modernizacija i unapredjenje životnog standarda.

Najavljena su velika dostignuća u istraživanju i razvoju ključnih tehnologija, inovacijama, industrijalizaciji, urbanizaciji i modernizaciji poljoprivrede kao i izgradnja modernog ekonomskog sistema.

„U osnovi će biti ostvarena modernizacija nacionalnog sistema upravljanja i sposobnosti upravljanja, a ravnopravno učešće i ravnopravna prava ljudi u potpunosti su zagarantovana, u osnovi dopunjuju ciljeve za izgradnju država sa vladavinom prava, vlade sa vladavinom prava i društva sa vladavinom prava“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju objavljenom na Petom plenarnom zasedanju CK KP Kine predlaže se i formiranje „zelene proizvodnje i životnog stila“, formiranje novog obrasca otvaranja prema svetu i značajno poboljšavanje u učešću u medjunarodnoj ekonomskoj saradnji i konkurenciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.