U trendu

Novi pokušaj Grčke i Turske da razgovaraju o spornim pitanj

ATINA – Delegacije Grčke i Turske započele su danas u Atini razgovore u pokušaju da ublaže dugogodišnje tenzije i razmimoilaženja povodom prava na eksploataciju mineralnih energenata u Sredozemnom moru, etnički podeljenog Kipra i statusa pojednih ostrva u Egejskom moru.

Tenzije su dodatno porasle ove nedelje, a Turska je oštro protestovala zbog sporazuma između Grčke, Izraela i Kipra o postavljanju podmorskih kablova za prenos električne energije, jer, kako je objavila turska državna agencija Anadolija, Ankara je uverena da će kablovi prolaziti i preko turske teritorije u Sredozemnom moru, preneo je Rojters.

Današnji razgovori u Atini trebalo bi da uspostave temelj za formalne pregovore, ali dve zemlje su do sada imale više od 60 sastanaka od 2002. godine na kojima nije postignuta ni saglasnost o kojim će se pitanjima pregovarati.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas rekao je da hoće da se sastane sa svojim turskim kolegom Melvutom Čavušogluom, ali je naglasio da sastanak „mora biti održan u dobroj atmosferi“.

Zvanična Atina je najavila da želi da se razgovori vode isključivo o demarkaciji ekskluzivnih ekonomskih zona i o pojedinim ostrvima u Egejskom moru, ali ne i o pitanjima „nacionalnog suvereniteta“ dok je Ankara, koja želi da poboljša odnose sa EU, najavila da želi razgovore o svim spornim pitanjima, uključujući i ona o vazdušnom prostoru i pojedinim spornim ostrvima u Egejskom moru.

Napetost između Grčke i Turske dovela jer prošle godine do opasnog gomilanja vojnih snaga u istočnom delu Mediterana zbog čega su se dodatno zaoštrili odnosi Ankare i Brisela, preneo je ranije AP.

EU trenutno priprema izveštaj o proceni odnosa sa Turskom, ali evropski zvaničnici kašu da je poslednjih nedelja bilo poboljšanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar