U trendu

Novi predsednik J. Koreje obecao cvrst stav prema Pjongjangu

SEUL – Kandidat najveće opozicone konzervativne Partije snage naroda Jun Suk Jol, nekada glavni tužilac, izabran je za predsednika Južne Koreje, tesnom pobedom nad kandidatom vladajuće Demokratske partije Li Džae Mjugom.

Zvanični rezultati pokazali su da je Jun, 61, sa 48,59 odsto podrške birača ,u broju glasova nadmašio Li Džae Mjuga iz vladajuće Demokratske partije levog centra ,koji je po prvim rezultatima osvojio 47,79 odsto glasova.

To mu omogućava da nasledi sadašnjeg predsednika Mun Džae-ina, koji po ustavu nije mogao da se kandiduje za još jedan petogodišnji mandat, prenosi Rojters.

Njegova pobeda na izborima u sredu predstavlja veliki uspeh i povratak za glavni opozicioni konzervativni blok, sada poznat kao Partija snage naroda, koji se pregrupisao od vanrednih izbora 2017. nakon opoziva i hapšenja tadašnje predsednice Park Gung Hje.

Jun je obećao da će suzbiti korupciju i stvoriti ravnopravnije ekonomske uslove, dok traži „resetovanje“ odnosa sa Kinom i čvršći stav prema Severnoj Koreji, koja je pokrenula rekordan broj raketnih testova u poslednjih nekoliko meseci.

„Uspostaviću jak vojni kapacitet kako bi u potpunosti odvratio svaku provokaciju i zaštitio bezbednost i imovinu ljudi i našu teritoriju i suverenitet“, poručio je Jun.

„Čvrsto ću se nositi sa nedozvoljenim, nerazumnim ponašanjem Severne Koreje na principijelan način, iako ću uvek ostavljati otvorena vrata za pregovore Jug-Sever“,naglasio je novi predsednik Južne Koreje.

Nakon pobede na izborima, on je razgovarao telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a kako se navodi u saopštenju Bele kuće, Bajden je čestitao Junu na izboru i istakao posvećenost SAD odbrani Južne Koreje.

Jun se na unutrašnjem planu suočava sa izazovom ujedinjavanja zemlje od 52 miliona stanovnika, koja se bori sa rodnim i generacijskim podelama, problemom socijalne nejednakosti i rastućim cenama nekretnina.

Više od 77 odsto od 44 miliona južnokorejskih stanovnika sa pravom glasa izašlo je na ove izbore , uprkos rekordnom broju novih slučajeva kovid-19 u poslednjoj nedelji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar