U trendu

Novi protesti u Iranu, učesnici pozivaju na rušenje Islamske Republike

TEHERAN – Protesti su ponovo potresli Iran, a video klipovi na društvenim mrežama pokazuju učesnike marša koji pozivaju na rušenje Islamske Republike.

Video snimci prikazuju demonstracije koje su započele tokom noći u nekoliko naselja u Teheranu, kao i u gradovima Karadž, Isfahan i desetine drugih, prenosi Rojters.

Iako se činilo da su nemiri u poslednje vreme smanjeni zbog pogubljenja ili brutalnih obračuna sa snagama bezbednosti, akti građanske neposlušnosti su nastavljeni jer vlasti nisu odustale od politike obaveznog hidžaba, što ocenjuju kao „stub Islamske Republike“.

Poslednjih nedelja iranski mediji su izvestili o zatvaranju nekoliko preduzeća, restorana i kafića zbog nepoštovanja hidžab pravila.

Protesti koji su zahvatili Iran počeli su u septembru nakon smrti Iranke Mahse Amini (22) u pritvoru zbog navodnog nepoštovanja politike hidžaba, i predstavljali su jedan od najjačih izazova Islamskoj Republici od revolucije 1979. godine.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je više od 500 ljudi ubijeno od početka protesta, uključujući i 71 maloletnika, a skoro 20,000 je privedeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.