U trendu

Novi šef Pentagona razočaran turskom kupovinom ruskih raketa

Odluka Turske da kupi ruski protivvazdušni raketni sistem S-400 uprkos protivljenju SAD je „loša i razočaravajuća“, rekao je danas Mark Esper vršilac dužnosti američkog ministra odbrane, ne navodeći kakve su namere američke administracije kao odgovor na taj potez.

„To su saveznici u okvru NATO, oni su dugoročni saveznici i vrlo sposobni ali njihova odluka o S-400 je loša i razočaravajuća“, rekao je Esper pred članovima američkog Senata koji su razmatrali njegovu nominaciju za novog američkog ministra odbrane.

Ovo je prva zvanična reakcija Pentagona od petka kada su u Tursku počele da stižu prve isporuke ruskih raketa S-400, koje SAD smatra nekompatibilnim sa opremom NATO, čiji je Ankara član.

Američki Kongres izglasao je više rezolucija kojim sa traži od vlade da uvede sankcije Turskoj ako ne odustane od ruskog protivvazdušnog sistema, ali niko od članova Senata nije pitao Espera da li će administracija objaviti te mere.

Vašington smatra da postoji rizik da S-400 može da omogući Rusiji da udje u tehnološke tajne novog američkog aviona F-35, koji Turska takodje želi da kupi.

Pentagon je zvanično početkom juna dao Ankari ultimatum navodeći da ima do 31. jula da odustane od ruskih raketa ili će biti potpuno isključena iz programa F-35 u kome Turska učestvuje.

Esper koji je prošlog meseca nasledio Patrika Šenahana na čelu Pentagona, kao vršilac dužnosti ministra treba da dobije odobrenje Kongresa da i zvanično bude imenovan za ministra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar