U trendu

Novi sukobi na ulicama Karakasa, vodeni topovi i suzavac protiv demonstranata

Policija Venecuele upotrebila je vodene topove i suzavac protiv demonstranata koji su se i danas okupili na antivladinom protestu u centru Karakasa izražavajući protivljenje levičarskom predsedniku Nikolasu Maduru.

Teško naoružani pripadnici policije i vojnici blokirali su glavne puteve ka prestonici Karakasu, a sve stanice metroa su zatvorene, što je izazvalo haos u gradu.

Demonstranti su ubacili molotovljev koktel na oklopni policijski kamion, ali su se povukli pred bezbednosnim snagama.

„Nastavićemo svaki dan“, kaže student Andreas Gonsales koji nosi gas-masku i šlem, prenosi AFP.

Opozicija optužuje vladu da koristi bezbednosne snage za represiju nad mirnim protestima.

Najnovije okupljanje Madurovih protivnika dovelo je do porasta straha od izbijanja novog talasa nasilja u zemlji, u kojoj je u višenedeljnim masovnim protestima poginulo 26 osoba.

Raniji pokušaji učesnika protesta da stignu do centra Karakasa pretvorili su se u sukobe između policije i demonstranata.

Opozicija krivi Madura za nedostatke hrane, lekova i drugih osnovnih životnih potreba u toj naftom bogatoj zemlji i traži raspisivanje opštih izbora u cilju izlaska iz krize.

Vladajuća Socijalistička partija pozvala je pristalice Madura da organizuju svoj „revolucionarni marš omladine“ do predsedničke palate.

Od početka aprila u Venecueli se skoro svakodnevno održavaju protesti na kojima Madurovi protivnici zahtevaju njegov odlazak.

Kriza je eskalirala 30. marta, kada je Vrhovni sud pokušao da preuzme ovlašćenja Nacionalne skupštine, jedine institucije vlasti koju Maduro i njegovi saveznici ne kontrolišu.

Sud je delimično povukao odluku posle međunarodnih kritika, ali su tenzije porasle 7. aprila, kada su vlasti donele zabranu bavljenja politikom na 15 godina opozicionom lideru Enrikeu Kaprilesu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar