U trendu

Novi Zeland: Objavljeno ime napadača u supermarketu

VELINGTON – Vlasti Novog Zelanda potvrdile su danas da je 32-godišnji Ahamed Athil Mohamed Samsuden izveo teroristički napad u supermarketu u Oklendu.

Vlasti su napadača, koji je bio inspirasan Islamskom državom, prethodno zatvorile na tri godine, nakon što su ga uhvatile sa lovačkim nožem i ekstremističkim video zapisima, ali u određenom trenutku, uprkos ozbiljnom strahu da bi mogao da napadne ljude, nisu mogli da učine ništa kako bi ga zadržali iza rešetaka, preneo je AP.

Od jula je 53 dana oko 30 policajaca non-stop pratilo svaki njegov korak.

Njihovi strahovi su se pokazali opravdanim juče kada je napadač ušao u supermarket u Oklandu, zgrabio kuhinjski nož sa police u prodavnici i ranio pet osoba, pri čemu je troje teško povređeno.

U okršaju su povređene još dve osobe.

Tri žrtve se nalaze u bolnici u kritičnom stanju, a tri su stabilne.

Sedma osoba se oporavljala kod kuće.

Najmlađa žrtva bila je 29-godišnja ženska osoba, a najstarija 77-godišnji muškarac.

Policijski službenici na tajnom zadatku koji su nadzirali Samsudena ispred supermarketa krenuli su u akciju kada su videli kako kupci trče i čuli viku, rekla je policija i ubili ga u roku od nekoliko minuta od početka napada.

Napad je ukazao na nedostatke u zakonima protiv terorizma Novog Zelanda, za koje stručnjaci kažu da su neadekvatni za delovanje pre nego što dođe do izvođenja terorističkog napada.

Premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern obećala je ranije danas da će ovog meseca pooštriti antiteroristički zakon.
„Najavljujem, čim se poslanici vrate u parlament, završićemo taj posao, to znači, radićemo na usvajanju antiterorističkog zakona što pre možemo, a to će se desiti najkasnije ovog meseca“, kazala je Ardernova.

Zakon o antiterorizmu kažnjava planiranje i pripremanje terorističkog napada, čime se ne ostavlja prostor kritičarima koji su govorili da postoji rupa u zakonu kojom se omogućava zaverenicima da ostanu na slobodi.

„Ovo je bio vrlo motivisan pojedinac koji je iskoristio posetu supermarketu kao pokriće za napad. Ovo je izuzetno težak splet okolnosti“, rekla je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.