U trendu

Novi Zeland uveo nove antikovid mere

VELINGTON – Na Novom Zelandu su od ponoći po lokalnom vremenu uvedena nova pravila o nošenju maski i ograničenju okupljanja nakon što se pojavila grupa slučajeva zaraženih varijantom omikron, a zaraza se proširila sa severnih na južna ostrva.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da je došlo do prenosa zaraze iz Oklanda u oblast Nelson na jugu, preneo je Rojters.

Zaražena je porodica koja je putovala avionom sa Severnog ostrva na svadbu na Južnom ostrvu, kojoj je prisustvovalo 100 ljudi.

Porodica i stujardesa su bili pozitivni na korona virus.

Novi Zeland je prešao na crveni režim u okviru zaštite od kovida 19, što podrazumeva nošenje maski, socijalno distanciranje i ograničavanje prosustva najviše do 100 ljudi u zatvorenom prostoru u ugostiteljskom sektoru, u pokušaju da se uspori dalje širenje varijante omikron, rekla je Arden.

Deca u višim razredima će nositi maske u školama kada počne školska godina, dodala je ona.

Inače, premijerka Ardern otkazala je svoje venčanje nakon što je uvela nove anti-kovid mere zbog širenja omikron soja korona virusa u toj zemlji.

„Ja se ne razlikujem od, usuđujem se da kažem, hiljade drugih Novozelanđana koji su imali mnogo veće posledice od pandemije, od kojih je najteža nemogućnost da budu sa voljenom osobom koja je teško bolesna“, poručila je ona novinarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar