U trendu

Novinar Bujanec kaznjen sa 22.500 kn zbog klevete Ostojića

ZAGREB – Velimir Bujanec, hrvatski novinar i voditelj emisije „Bujica“ na jednoj lokalnoj televiziji, koji glorifikuje ustaštvo, kažnjen je sa 22.500 kuna po okončanu sudskog spora zbog klevete bivšeg ministra policije Ranka Ostojića.

Bujanec, koji se predstavlja kao neonacista, svojevremeno se fotografisao u nacistickoj uniformi s kukastim krstom na rukavu. Na toj fotografiji iza Bujanca stoji ustaški pozdrav „za dom spremni“, kao i slika ustaškog zlocinca Jure Francetica.

On je u junu 2017. na Opštinskom sudu u Osijeku nepravosnažno osuđena da plati 22.500 kuna i dodatnih 14.500 kuna troškova Ostojićevog advokata, sada pokojnog, Radana Kovača, odnosno 1.000 kuna sudskih troškova.

Ta presuda je sada potvrđena u Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

Ostojić je Bujanca tužio jer ga je u svojoj emisiji „Bujica“, emitovanoj 25. novembra 2015. na Osječkoj televiziji, a u kojoj se bavio smrću Darka Pajičića, hrvatskog branitelja iz Vukovara, okarakterizirao „beskrupuloznim ministrom“ nazvavši ga pri tome „Ostojom Rankovićem“, pri čemu ga i direktno prozvao odgovornim za Pajičićevu smrt.

Bujanec je u uvodu emisije rekao: „Nakon laži koje je javno izneo beskrupulozni ministar Ostoja Ranković, sveta dužnost je danas u Bujici odgovoriti i demantovati“.

Inače, Pajičić je u novembru 2013. postao simbolom hrvatske desnice nakon što je nastradao u pokušaju razbijanja ćirilične ploče na zgradi policije u Vukovaru. U želji da razbije ploču, Pajičića, koji je tada imao 2,7 promila alkohola, sprečio je policajac Saša Sabadoš, a u tom sukobu Pajičić je zadobio teške povrede glave od kojih se dugo oporavljao.

Dve godine kasnije Pajičić je preminuo, pa je deo pripadnika desnog političkog i braniteljskog miljea direktno za njegovu smrt optužio Ostojića, smatrajući da je, između ostalog, zaštitio i policajca Sabadoša.

Bujanec kaznu mora da plati u roku od šest meseci, a ako to ne učini, preti mi kazna radom za opšte dobro u trajanju od 90 dana ili kao konačna kazna 45 dana zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.