U trendu

Novinar dobio 180 miliona dolara – zbog torture

Američki sud doneo je presudu kojom Iran mora da novinaru „Vašington Posta“ Džejsonu Rezaianu i njegovoj porodici isplati skoro 180 miliona dolara odštete, jer su ga iranske vlasti zatvorile 2014. godine i, uz mučenja, držale u zatvoru do 2016. godine.

Džejson Rezaian je proveo u zatvoru 544 dana.

„Držati čoveka u zatočeništvu i mučiti ga kako bi ojačali svoju poziciju u pregovorima sa SAD nečuveno je, zaslužuje kaznu i svakako odštetu“, stoji u 30 stranica dugačkoj presudi vašingtonskog sudije Ričarda Leona.

Leon je obrazložio i da je Rezain imao „problema sa spavanjem pa bi se ponekad probudio vrišteći zbog noćnih mora“, nakon torture u iranskom zatvoru.

Sud je naredio Iranu da isplati odštetu od 150 miliona dolara Rezainu, njegovoj ženi Meri i bratu Aliju.

Sud je takođe naredio Iranu da plati gotovo 24 miliona dolara zbog nanesenog bola, patnje i prouzrokovanih ekonomskih gubitaka Rezainu i dodatne milione ženi i bratu.

Porodica Rezain tražila je odštetu od milijardu dolara.

Rezain je osuđen za špijunažu, nakon suđenja iza zatvorenih vrata koje su osudile međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

On je uhapšen je tokom iransko-američkih pregovora o Iranskom nuklearnom programu, nakon kojih je potpisan Iranski nuklearni sporazum iz 2015. kojim je Teheran preuzeo obvezu smanjenja aktivnosti svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija, prenosi Hina.

Predsednik Donald Trump povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, koji su takođe potpisale Francuska, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina i EU i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)