U trendu

Novinaru Ivanu Golunovu određen dvomesečni kućni pritvor

MOSKVA – Istraživačkom novinaru Ivanu Golunovu (36) određen je kućni pritvor u trajanju od dva meseca zbog navodne trgovine drogom.

Sud u Moskvi je tu odluku doneo u subotu, nakon što je prethodno odbio zahtev istražitelja da mu se odredi pritvor, prenosi Rojters.

Golunov je uhapšen u četvrtak dok je išao na sastanak sa jednim od svojih izvora u centar Moskve, a u njegovom rancu pronađeno je četiri grama mefedrona, dok je naknadnim pretresom njegovog stana pronađeno pet grama kokaina, saopštili su i policija i letonski portal Meduza za koji Golunov radi.

Advokat Golunova, poznatog po pisanju o navodnoj korupciji zvaničnika u Moskvi, rekao je da veruje da je policija stavila drogu u ranac novinara kako bi ga optužila, kao i da je tom prilikom fizički pretučen.

Golunov je pred sudom negirao optužbe i rekao da je dobijao pretnje povezane sa pričom kojom se bavio, odnosno istragom o radu pogrebnih službi.

„Nisam počinio zločin i spreman sam da radim sa istražiteljima. Nemam ništa sa drogama“, rekao je Golunov.

Istražitelji su tvrdili da je Golunov dilovao drogu i tražili su da ostane u pritvoru.

Za vreme suđenja nekoliko stotina pristalica se okupilo ispred suda uzvikujući „Sloboda“.

Pre suđenja, Golunov je prebačen u bolnicu jer se nije osećao dobro, a prema pisanju ruskih medija on je imao povrede grudi, rebara i glave.

Kako se navodi, ambasada SAD u Moskvi zatražila je od Rusije da oslobodi novinara i obezbedi transparentnu istragu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.