U trendu

Novinske agencije iz celog sveta o budućnosti informisanja

SOFIJA – Budućnost novinskih agencija, modeli njihovog finansiranja, borba protiv lažnih vesti i izazovi tehnološke revolucije i digitalizacije ključne su teme Šestog kongresa svetskih novinskih agencija, koji je danas otvoren u Sofiji.

Kongres, koji je zvanično otvorio predsednik Bugarske Rumen Radev, okupio je predstavnike vodećih novinskih agencija, među kojima su i AP, Rojters, DPA, TAS S, kao i Tanjug, sa pet kontinenata i više od 60 zemalja.

Radev je poručio da novinske agencije imaju ogromnu odgovornost da pruže kredibilne informacije, u svetu u kome su digitalizacija i tehnološka revolucija, uz sve prednosti, medije stavile pred brojne profesionalne i etičke izazove.

„Postoji okean lažnih vesti u javnom prostoru“, rekao je Radev.

On je istakao da se boji da istinite vesti ne izgube bitku, navodeći da širom sveta postoje „armije malih trolova angažovanih da diskredituju ljude, ideje i politike“.

Zato smatra da upravo novinske agencije moraju da „stvore imunitet“ na lažne vesti i da građanima i svojim korisnicima pruže tačne i objektivne informacije.

Generalni direktor bugarske agencije BTA, domaćina skupa, Maksim Minčev smatra da je današnji kongres u Sofiji prilika da predstavnici vodećih novinskih agencija pokušaju da nađu adekvatne odgovore kako proizvesti i plasirati kredibilne vesti, odnosno obezbediti kredibilne izvore informacija, potom omogućiti dostupnost vesti što širem krugu čitalaca i, naravno, obezbediti izvore finansiranja.

Pažnju današnjeg skupa privuklo je i istraživanje Rojtersovog instituta za novinarstvo sa Univerziteta Oksford o informisanju preko digitalnih platformi, koje je pokazalo da se u svetu povećava broj ljudi koji se informišu na taj način, ali da interesovanje ne prati i broj onih koji te usluge plaćaju.

Tako se pitanje kako obezbediti održivo finansiranje agencija nametnulo kao ključno za proizvodnju i plasiranje kredibilnih informacija.

Učesnici su izneli iskustva svojih medijskih kuća, brojne ideje, ali i dileme, među kojima je ključna uticaj marketinga na informativne sadržaje.

Prodaja informativnih sadržaja neophodna za opstanak medijskih kuća po mišljenju jednog broja učesnika, međutim, dovodi u pitanje demokratsko pravo svakog građanina na dostupnost kvalitetnih i kredibilnih vesti i informacija.

Kao jedan od mogućih odgovora na to ponuđena je mogućnost da agencije određeni procenat svojih sadržaja plasiraju besplatno, a da ostali naplaćuju.

Glavna tema sutrašnjeg panela biće lažne vesti i novi izvori informacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.