U trendu

Novo kinesko oružje na paradi 1. oktobra

PEKING – Vojna parada povodom 70. godišnjice Narodne Republike Kine 1. oktobra omogućiće svetu uvid u arsenal te zemlje koji se brzo razvija, uključujući raketu koja može da nosi nuklearno punjenje, a koja može da stigne do SAD za 30 minuta, prenosi AP.

Raketa „Donfeng 41“ jedno je u nizu novih oružja za koje kineski mediji ocenjuju da bi moglo da bude prikazano tokom parade, ali tu su i supersonični dron i robotizovana podmornica.

Narodna oslobodilačka armija, najveća vojska na svetu sa dva miliona pripadnika i druga po godišnjem budžetu iza SAD, radi i na proizvodnji borbenih aviona, prvog kineskog nosača aviona i podmornica na nuklearni pogon.

“Mnogo posmatrača, pre svega iz SAD, misle da se Kina približava onome što oni rade i počinju da brinu”, kaže Simon Vajcman sa međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu.

“Na paradi u utorak učestvovaće 15.000 vojnika, više od 160 aviona i 580 komada vojne opreme”, najavio je portparol ministarstva odbrane Caj Džu Jun.

“Mnogo novog oružja biće prikazano prvi put “, rekao je Caj, a na pitanje da li će među njima biti i „Dongfeng 41“ rekao je: ”Molim vas, sačekajte i vidite.”
Još nisu objavljei detalji o „Donfgangu 41“, ali Centar za strateške i međunarodne studije u Vašngtonu navodi da bi ta raketa mogla da ima najveći domet na svetu od 15.000 kilometara.

Analitičari kažu da bi DF-41, koji lete 25 puta brže od zvuka, mogli biti sposobni da dođu do SAD za 30 minuta, noseći do 10 bojevih glava za odvojene mete, što je tehnologija koja se višestruka koristila za nezavisno ciljanje više meta.

Trenutna glavna kineska raketa „Donfeng 31“ ima domet od više od 11.200 kilometara, tako da je u njenom dometu veći deo kontinentale Amerike.

Na kineskim društvenim medijima pojavile su se fotografije priprema za vojnu paradu na kojima se vide zamagljene slike mogućeg napada dronom pod nazivom “oštra sablja” i drugog drona, DR-8.

Kina ima 280 nuklearnih bojevih glava, dok ih SAD imaju 6.450, a Rusija 6.850, podaci su SIPRI-ja.

Peking navodi da želi “minimum kredibilnog nuklearnog odvraćanja”, ali ističe da neće biti prvi koji će upotrebiti atomsko oružje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.