Obama pomilovao Meningovu, Asanž pristaje na izručenje?

Predsednik SAD Barak Obama pomilovao je Čelsi Mening, trasrodnu osobu koja je kao vojnik SAD osuđena za krađu i odavanje 750.000 stranica poverljivih dokumenata i video snimaka za „Vikiliks“. Vikiliks proglasio pobedu zbog smanjenja kazne Meningu, prenosi RTS.

Predsednik SAD je takođe pomilovao Džejmsa Kartrajta, bivšeg potpredsednika američkog Združenog generalštaba, koji se izjasnio krivim za davanje lažnih izjava saveznim istražiteljima 2012. godine, kada je upitan o curenju tajnih informacija dvojici američkih novinara o američkim naporima da se onesposobi iranski nuklearni program.

Materijal, koji je „Vikiliks“ objavio 2010. godine, uključuje i video snimak kako američki helikopter napada civile i novinare u Iraku 2007. godine.

Mening, čije je pravo ime Bredli, osuđen je u avgustu 2013. godine na 35 godina zatvora a prema odluci predsednika Obame, iz zatvora će izaći u maju.

Odlazeći predsednik SAD Baraka Obama doneo je tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju, odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika.

„Vikiliks“ je večeras proglasio „pobedu“ nakon što je Bela kuća objavila da je Obama smanjio kaznu Meningu.

„Pobeda: Obama smanjio kaznu Čelsi Meningu sa 35 na sedam godina zatvora. Iz zatvora izlazi 17. maja“, objavljeno je na Tviter nalogu „Vikiliksa“, preneo je AFP.

Vikiliks proglasio pobedu zbog smanjenja kazne Meningu

Vikiliks je proglasio „pobedu“ večeras nakon što je Bela kuća objavila da je predsednik SAD Barak Obama smanjio kaznu vojniku Čelsi Meningu koji je bio osuđen na 35 godina zatvora zbog odavanja poverljivih američkih dokumenata.

„Pobeda: Obama smanjio kaznu Čelsi Meningu sa 35 na 7 godina zatvora. Iz zatvora izlazi 17. maja“, objavljeno je na Tviter nalogu Vikiliksa, preneo je AFP.

Mening, čije je pravo ime Bredli, osuđen je u avgustu 2013. godine za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks.

Početkom januara osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je najavio da bi pristao na ekstradiciju Americi ako Obama smanji kaznu Meningu.

U međuvremenu je jedan zvaničnik Bele kuće rekao da na odluku o smanjenju kazne Meningu nikakav uticaj Vikiliks ili Asanž, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.