U trendu

Obama: SAD nisu prevazišle rasizam

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je juče, komentarišući ubistvo devet Afroamerikanaca u jednoj crkvi u Čarlstonu, da Amerika očigledno nije prevazišla rasizam. „Nismo još izlečeni od rasizma. To nije samo stvar otvorene diskriminacije. Društvo ne može preko noći da izbriše sve što se događalo u proteklih 200 do 300 godina“, rekao je Obama u intervjuu za jedan popularni internet podkast.

On je takođe kazao da je frustriran zbog jakog uticaja koji na Kongres ima Nacionalna asocijacija za vatreno oružje (NRA), organizacija koja lobira protiv ograničavanja i kontrole trgovine oružjem. Američki predsednik okrivio je NRA za sprečavanje Kongresa da uvede strožu kontrolu nakon pucnjave u jednoj osnovnoj školi u državi Konektikat 2012. godine, kada je ubijeno 20 učenika i šest nastavnika.

Obama je ipak dodao da poštuje činjenicu da su lov i sportsko streljaštvo važni mnogim Amerikancima koji poseduju oružje.

„Pitanje je postoji li način da se pomiri ta legitimna tradicija sa zdravorazumskim merama koje bi sprečile nekog 21-godišnjaka koji je ljut, zbunjen, rasista ili poremećen, da uđe u prodavnicu i naoruža se“, rekao je Obama, misleći na ubicu iz Čarlstona Dilana Rufa, koji je na svojoj internet stranici držao rasističke materijale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar