U trendu

ObaveĹĄtajca ISIL-a sa Kosova Sud u NY proglasio krivim

ZAGREB – Sud u Njujorku proglasio je krivim Mislava Kandića, visoko rangiranog regrutera i obaveĹĄtajca ISIL-a, rođenog na Kosovu, za udruĹživanja radi pruĹžanja materijalne podrĹĄke ISIL-u kao i za pet tačaka optuĹžnice koje se odnose na pruĹžanje materijalne podrĹĄke toj militantnoj organizaciji, piĹĄe u presudi objavljenoj na stranici njujorskog suda, prenosi hrvatski portal Index.

Kandić je ISIL-u podršku pružao u vidu oružja, osoblja, imovine, opreme i dokumentacije u periodu od januara 2013. do juna 2017. godine kada je uhapšen u Sarajevu.

Presuda je, navodi se, usledila nakon tri sedmice suđenja, a kada bude potvrđena Kandiću za četiri tačke optužnice preti po 20 godina zatvora, dok mu za dve preti doživotni zatvor.

Portal podseća da je Kandić lociran i uhapšen na području Sarajeva i 2017. izručen je Sjedinjenim Državama.

Portal piše da su američke vlasti za Kandićem tragale godinama i da je prema dostupnim informacijama on rođen na Kosovu 1981. Godinama je živeo u SAD i imao je američku zelenu kartu.

Dodaje se da se Kandić na listi osoba za kojima traga američko ministarstvo pravosuđa nalazio od 2014. godine, a dve godine kasnije za njim je izdata međunarodna crvena poternica.

Americi je izručen na sarajevskom aerodromu. Po njega je, dodaju, poslat poseban avion što ukazuje koliko je Kandić bitan američkom pravosuđu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar