U trendu

Obezbeđenje CG mafijaša plaćaju nemački poreski obveznici

BERLIN – Nemačko Udruženje poreskih obvezika protesovalo je zato što veliki kontingent policije, koja se finansira iz lokalnog budežeta, obezbeđuje kliniku u Hanoveru u kojoj se leči ranjeni navodni pripadnik crnogorske mafije.

Igor K. već leči se već nedelju na klinici Medicinskog fakulteta u Hanoveru, a zgradu klinike obezbeđuje veliki kontingent lokalne policije, piše Dojče vele.

„Ili neka sam plati to obezbeđenje ili neka klinika snosi troškove svog privatnog pacijenta“, poručuju iz Udruženja poreskih obveznika.

Kako prenosi javni servis pokrajine Donje Saksonije NDR 1, Udruženje zahteva da troškove snosi pacijent.

„Ako zakonski nije moguće troškove preneti na teško povređene ili na njegov ‘porodični klan’, onda bi odmah trebalo krenuti u izmene zakona. Alternativno, trebalo bi proveriti da li se to može knjižiti na račun klinike zbog povećanih troškova bezbednosti njenog privatnog pacijenta“, izjavio je predsednik pokrajinskog Udruženje poreskih obveznika Bernhard Centgraf.

Kako prenose lokalni nemački mediji, Igor K. (35) prethodno je bio u jednoj crnogorskoj bolnici, navodno sa 27 rana od metaka u rukama i nogama.

Prebačen je na kliniku u Hanoveru po sopstvenoj želji, a troškove lečenja snosi sam pošto u Nemačkoj nema zdravstveno osiguranje.

„Ne može da u bolnicu bude primljen privatni pacijent koji dobro zarađuje, a da poreski obveznik za to mora dodatno da plati“, izjavio je Matijas Karš, predsednik Saveza sindikata pripadnika kriminalističke policije Donje Saksonije za list Hanoveriše algemajne.

Karš zahteva da bolnica u Hanoveru snosi najveći deo troškova za obezbeđenje Igora K.

„Pored toga policajci koji su svakodnevno angažovani na obezbeđenju bolnice nedostaju na nekim drugim mestima“, rekao je on.

Prema informacijama tog nemačkog lista, policija obezbeđuje i suprugu pacijenta iz Crne Gore, Suzanu K, a za sada se ne zna koliki su troškovi tih dodatnih mera obezbeđenja.

Beogradski mediji ranije su preneli da je Igor K. pripadnik tzv „škaljarskog klana“ koji je pre oko tri nedelje ranjen u zetskom naselju Balijače.

Mediji već mesecima izveštavaju o „ratu između škaljarskog i kavačkog klana“ u Crnoj Gori koji se preneo i na region, a sada i na Nemačku.

Lečenje ranjenog crnogorskog mafijaša postalo je u međuvremenu i političko pitanje u Nemačkoj.

Jerg Bode, poslanik Liberala (FDP) u parlamentu Donje Saksonije izjavio je da se ne može se isključiti mogućnost da on lečenje plaća novcem od kriminalnih transakcija.

Kako prenosi list Bild, Bode je vladi te nemačke pokrajine poslao zvanični upit: „Može li Medicinski fakultet u Hanoveru da isključi mogućnost da plaćanje računa za troškove lečenja Igora K. predstavlja pranje novca?“

List podseća da je Igor K. bio upleten u trgovinu narkoticima i da je zbog toga bio i u zatvoru.

U raciji koju je u decembru 2017. godine sprovela crnogorska policija, oduzeti su mobilni telefoni, noževi, jedna mačeta, dva automobila i 182.450 evra u gotovini.

„Ako klinika u Hanoveru prihvati novac od pacijenta do kojeg se došlo kriminalnim aktivnostima, onda ona može da bude osumnjičena da učestvuje u pranju novca“, kaže za Bild stručnjak za krivično pravo Klemens Anger.

Propisi nalažu da banka mora da obavesti nadležne u slučaju da postoji ikakva sumnja prilikom novčanih transakcija, što podrazumeva i da ta suma može biti zaplenjena, navodi Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.