U trendu

Objavljeni snimci požara na Krasu iz vazduha

LJUBLJANA/ZAGREB – Slovenačka vojska objavila je na Tviteru snimke požara na slovenačkom Krasu iz vazduha, na čije gašenje je, kako se navodi, do sada potrošeno pola miliona litara vode.

Požar koji na Krasu bukti već nekoliko dana i dalje se ne smiruje. Gori na nekoliko lokacija. U Vojščici, Temnici i Noveli je proglašen alarm za neposrednu opasnost. Vatrogasci pokušavaju da zaštite stambene i privredne objekte.

Gašenje požara iz vazduha je otežano, saopštila je Civilna zaštita.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije Umaga punog dima od požara u Sloveniji, a neki korisnici Tvitera kažu da se u vazduhu oseća miris paljevine.

Mediji prenose da je slovenačkim vatrogascima pomoć iz vazduha, osim iz Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje već na putu.

Na slovenačkom Krasu, uz granicu sa Italijom, požar je do sada zahvatio više od 2000 hektara i prema nekim ocenama najveći je ikad zabeležen u Sloveniji.

Kako prenose slovenački mediji, vatra se približava selu Vojščica, zbog čega je za ovo mesto, kao i za Temnicu i Novelu, upaljen alarm za opštu opasnost.

Nina Raduha, potpukovnik Slovenačke vojske rekla je da je u kasarni Vipava obezbeđen smeštaj za stotinjak vatrogasaca i da se dnevno priprema 700 obroka dnevno.

„Imamo aktivni dron koji detekuje žarišta. Medicinski timovi uspostavili su medicinski punkt, kao i punktove hitne medicinske pomoći. Na putu je i bager težak 20 tona koji će šumarima pomoći u uređenju puta i kanalisanju požara“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar