U trendu

Objavljeni tajni dokumenti o Putinu: Kako ga je procenio KGB (foto)

Dokumenti KGB-a objavljeni u Rusiji opisuju sadašnjeg predsednika Rusije Vladimira Putina na početku njegove karijere kao „savesnog i disciplinovanog“ špijuna.

„Drug Putin (…) stalno diže svoj ideološki, politički i profesionalni nivo“, kaže se u dokumentu, napisanom kad je obavještajac koji je postao političar bio u svojim dvadesetim godinama.

Mladom Putinu su nadređeni u tajnoj službi čestitali i na „dobro organizovanom radu i rezultatima“, kaže dokument.

Sada 67-godišnji Putin je od sredine sedamdesetih godina prošlog veka radio za tajnu sovjetsku službu i bio je poslat u Drezden, u tadašnju istočnu Nemačku, do 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala.

Putin, koji je na vlasti u Rusiji dve decenije kao predsednik ili premijer, otkrio je 2016. godine da iz sentimentalnih razloga čuva svoju partijsku knjižicu Komunističke partije SSSR-a.

U Kremlju je Putin danas okružen mnogim bivšim službenicima tajne službe, a FSB, naslednik KGB-a, ostao je moćna agencija.

Putinov profil iz KGB-a deo je izložbe u Centralnom arhivu istorijskih i političkih dokumenata u Sankt Petersburg na kojoj se mogu videti i drugi dokumenti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.