U trendu

Od 2024 ukida se pokazivanje flaša i laptopova na aerodromima u Španiji

MADRID – Od 2024. godine putnici na aerodromima u Španiji neće morati kontrolorima da pokazuju stvari iz ručnog prtljaga poput flaša sa tečnošću i elektronskih uređaja, jer će punktovi biti opremljeni novim 3D skenerima koji omogućavaju pregled prtljaga bez otvaranja.

Prvi aerodromi na kojima će skeneri biti postavljeni su madridski aerodrom Barahas i aerodrom El Prat u Barseloni, kroz koje prolazi 40 odsto putničkog saobraćaja, prenosi El Pais.

Za nabavku nove opreme uskoro će biti raspisan tender, a pretpostavlja se da će primena uređaja početi najkasnije u prvoj polovini 2024. godine.

Uređaju će biti postavljeni i na aerodromu u Palma de Majorki, a zatim i na ostalim aerodromima.

Kako se navodi, ta mera je deo globalnog projekta modernizacije bezbednosnih filtera na španskim aerodromima kojima upravlja Aena, a koji će takođe uključivati automatizovane trake za rukovanje ručnim prtljagom (ATRS), sistem daljinskog pregleda (Remote), uvođenje biometrijskih kontrola za pristup i novi sistem za pregled prtljaga.

Zahvaljujući ovoj meri biće ukinuto i maksimalno ograničenje od 100 mililitara tečnosti koje je na snazi od 2006. godine na svim evropskim aerodromima.

Skeneri sa ovom tehnologijom se već testiraju na londonskim aerodromima Hitrou, Getvik i Stansted, a britanska vlada je najavila da će promeniti bezbednosne propise kako bi postali funkcionalni do 2024. godine.

Uprava za bezbednost transporta Sjedinjenih Američkih Država (TSA) je takođe testirala nove uređaje na 15 aerodroma, uključujući i one u Los Anđelesu, Oklandu, San Dijegu i Čikagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar