U trendu

Odbačena žalba Francuza osuđenog u Indoneziji na smrt zbog droge

Sud u Džakarti odbacio je juče žalbu francuskog državljanina Serža Atlauija, koji je osudjen na smrt, zbog proizvodnje droge ekstazi.

„Odbacujemo žalbu“, rekao je predsednik suda Ujang Abdulah, i dodao da slučaj neće biti ponovo razmotren. Takva odluka suda bila je očekivana, pošto su i u prošlosti gotovo sve žalbe stranih državljana na presude zbog šverca droge u Indioneziji bile odbačene.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus pisao je u aprilu svom indonežanskom kolegi i izrazio žaljenje zbog ozbiljnih propusta indonežanskog pravosuđa.

Altaui je trebalo da bude pogubljen 29. aprila sa još osam osudjenika na smrt, medju kojima su bila dva Australijanca, jedan Brazilac, i jedan indonežanski državljanin, ali je njegovo ime u poslednjem trenutku skinuto sa liste. Izrečene smrtne kazne izazvale su oštru osudu međunarodne zajednice.

Atlaui (51) je u zatvoru u Indoneziji već deset godina. Prema optužnici, on je u ileagalnoj laboratoriji proizvodio ekstazi.

Pošto je Atlaui osudjen na smrt, idonežanski predsednik je odbio da ga pomiluje. Osuđenik je potom uložio žalbu na presudu, ali je odbačena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.