Odbačena žalba Francuza osuđenog u Indoneziji na smrt zbog droge

Foto: Beta

Sud u Džakarti odbacio je juče žalbu francuskog državljanina Serža Atlauija, koji je osudjen na smrt, zbog proizvodnje droge ekstazi.

„Odbacujemo žalbu“, rekao je predsednik suda Ujang Abdulah, i dodao da slučaj neće biti ponovo razmotren. Takva odluka suda bila je očekivana, pošto su i u prošlosti gotovo sve žalbe stranih državljana na presude zbog šverca droge u Indioneziji bile odbačene.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus pisao je u aprilu svom indonežanskom kolegi i izrazio žaljenje zbog ozbiljnih propusta indonežanskog pravosuđa.

Altaui je trebalo da bude pogubljen 29. aprila sa još osam osudjenika na smrt, medju kojima su bila dva Australijanca, jedan Brazilac, i jedan indonežanski državljanin, ali je njegovo ime u poslednjem trenutku skinuto sa liste. Izrečene smrtne kazne izazvale su oštru osudu međunarodne zajednice.

Atlaui (51) je u zatvoru u Indoneziji već deset godina. Prema optužnici, on je u ileagalnoj laboratoriji proizvodio ekstazi.

Pošto je Atlaui osudjen na smrt, idonežanski predsednik je odbio da ga pomiluje. Osuđenik je potom uložio žalbu na presudu, ali je odbačena.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar