U trendu

Odbarana vitalnih postrojenja od hakera prioritet za Bajdena

VAŠINGTON – Zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost u Bajdenovoj administraciji En Nojberger izjavila je da vlada preduzima nove napore kako bi pomogla elektroprivredi, vodovodu i drugim strateškim postrojenjima u SAD kako bi se zaštitili od mogućih štetnih sajber napada.

„Naš cilj je da osiguramo da svi kontrolni sistemi u postrojenjima koji opslužuju 50.000 ili više Amerikanaca imaju osnovnu tehnologiju za otkrivanje i blokiranje zlonamernih sajber aktivnosti. To je veoma jasan cilj, ali trebaće dosta truda da se on postigne“, izjavila je Nojbergerova za agenciju AP.

Agencija prenosi da zabrinutost administracije postoji oko vitalnih sistema koji su deo javno-privatnog partnerstva, uključujući električnu mrežu i postrojenja za prečišćavanje vode, zbog hakerskih napada koji bi mogli da izazovu katastrofalne posledice za stanovnike SAD.
Iako vlada sarađuje s komunalnim službama, zvaničnici veruju da se pretnja povećala kako se više takvih sistema povezuje i kontroliše preko interneta i žele da se unaprede odbrambeni mehanizmi u blokiranju bilo kakvih napada.

Agencija navodi da se do sada administracija Bajdena u prvih 60 dana uhvatila u koštac sa odgovorom na dva velika sajber upada.
U prvom, ruski hakeri su navodno ubacili zlonamerni kod u ažuriranje softvera koji je blokirao rad na hiljade državnih agencija i privatnih kompanija,a agencija za sajber bezbednost tada je saopštila da su počinioci koristili softver tehnološke kompanije Solar Vinds sa sedištem u Teksasu, da bi se infiltrirali u računarske mreže.

Drugi još veći hakerski napad je ugrozio milione korisnika softvera za elektronsku poštu „Majkrosoft eksčejndž“, za koji su optuženi kineski državni hakeri.

En Nojberger je rekla AP-u da je Majkrosoft stvorio alatku za rešavanje problema nakon što je Bela kuća podstakla kompaniju da pronađe jednostavnu metodu za sprečavanje hakerskih napada i kao rezultat toga broj ugrožavnja istema pao je sa 100.000 na manje od 10.000 i nastavlja dalje da opada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.